Курси НБУ $ 41.19 € 45.70
У Києві вшанували пам’ять поета і ветерана Гліба Бабіча, який загинув на фронті два роки тому

«Це була справа Гліба Бабича – не просто боронити наше небо, не просто боронити нашу землю. А боронити нашу душу – душу України, душу українців».

Фото Європейська солідарність.

У Києві вшанували пам’ять поета і ветерана Гліба Бабіча, який загинув на фронті два роки тому

Два роки тому, 28 липня 2022 року біля Ізюма на Харківщині загинув Гліб Бабіч – ветеран війни проти російської агресії, співзасновник ГО «Res_Publika. Брати по Зброї», поет і громадський діяч

До 2019 року Гліб був командиром взводу 10-ї ОГШБр. Після 24 лютого 2022 року став бійцем сил ТРО Києва. Написав понад 500 пісень та віршів. Пісні на вірші Гліба Бабіча виконує гурт Kozak System – «Подай зброю», «Сила і зброя», «Досить сумних пісень», «Свобода наче любов», «Мольфар», «Ті, що тримають небо над Різдвом» та «Не покинь». Гліб Бабіч втілював в життя багато проєктів допомоги армії. Комплекси оптичної розвідки, які він спроєктував вздовж лінії фронту, врятували багато життів українських воїнів.

 

 Ветеранська організація «Res_Publika. Брати по Зброї» тепер носить його імʼя, а її учасники з початку повномасштабного вторгнення воюють на фронті. 

Вдруге поспіль у роковини загибелі друзі, побратими та близькі Гліба Бабіча зібралися на вечір пам’яті. «Те, що ми з вами тут і нас тут багато – це доказ того, що він продовжує жити. І що людина, яка так багато творила, так багато любила, не помирає. Я продовжую з ним розмовляти. Я помітила, що мої вірші за останній рік почали змінюватися, бо горе теж трансформується. Я не стала менше сумувати, мені так само його не вистачає. Але я можу поділитись своєю творчістю з людьми, і я думаю, що це те, чого він би хотів», – поділилась своїми емоціями донька Гліба Дарка Бабіч, яка успадкувала поетичний дар свого батька.

 

 Голова ГО «Справа Громад» Антоніна Бузіло говорить: Гліб був справжнім чаклуном, який вмів творити дива. «Коли «потекли» питання від ветеранів АТО, Гліб зрозумів – потрібна ветеранська організація, і так народились «Брати по Зброї». А потім – проєкт відеоспостереження вздовж лінії фронту «Локі». Гліб був незамінний. Ми дуже сумуємо, але намагаємося все ж таки згадувати про Гліба з посмішкою – бо для нього це дуже важливо», – говорить волонтерка.

 

 Військовий Олексій Петров з позивним «Кіт» у відеозверненні сказав: «хлопці з нашого «шаленого офісу» або в ЗСУ, або для ЗСУ. Щодня «рятуємо світ» і щодня згадуємо тебе. Без тебе дуже важко».

Військовий та депутат Київради Олександр Погребиський розповів, що «Брати по Зброї» зараз допомагають родинам загиблих, проводять юридичні консультації для військових, організовують відпочинок дітям захисників. «Глібе, працюємо далі – і на війні, і тут, в тилу, допомагаючи побратимам. Коли кажуть, що Гліб нам допомагає – для мене особисто це продовжується і на полі бою», – говорить Погребиський.    

 

 Видавництво «Білка» представило спеціальне видання книги поезій Гліба Бабіча «Вірші та пісні» зі спогадами його друзів. «Ми здійснили мрію Гліба, про яку він говорив, коли ми видавали перший наклад книги – перекласти його поезії українською. А також ми додали спогади про Гліба. Вийшло так, що крім книги Бабіча і спогадів про нього, в нас також вийшов альманах текстів конкурсу його імені», – говорить співзасновниця «Білки» Ірина Білоцерковська.    

Письменниця Тамара Горіха Зерня розповіла про роботу над книгою: «всі люди, які працювали з Глібом, які його знали, ділилися спогадами. І це було так тепло, так щиро. Я думаю: яке щастя лишити після себе таку кількість людей, які тебе згадують добром – у різних сферах, у різних питаннях. Дуже б хотілося, щоб коли буде парад Перемоги, він йшов разом з нами. Це непоправна втрата, величезна. Я себе тільки заспокоюю, що ми своєю працею зафіксували історії про цю дійсно видатну людину. Бо книга – це квиток у вічність», – говорить письменниця.

«Ми стаємо свідками ще однієї епохи, яка дасть нації цілий пласт митців, творців, чиї твори будуть відкривати, щоб будувати українську державність далі», – говорить журналіст і громадський діяч Віталій Гайдукевич.  

«Глібу вдалося так усіх нас затягнути, переплести, створити, зміцнити команду і рухатися впевнено до Перемоги. Це була його справа – не просто боронити наше небо, не просто боронити нашу землю. А боронити нашу душу – душу України, душу українців. Для мене Гліб був братом, другом, українським філософом. Причому філософом масштаба Сковороди. Так він вмів думати, так він вмів говорити, так він міг надихати всіх нас. І ми це маємо нести вперед», – говорить п’ятий Президент Петро Порошенко.

 

 «Він був щирим патріотом своєї країни. Він був дуже сміливим воїном і неймовірно надійним другом. Нам дуже не вистачає Гліба, але ми вперто продовжуємо боротися за майбутнє України. І я вдячна кожному з вас сьогодні за те, що ви зібралися на вечір пам’яті нашого дорогого Гліба. Він живе в наших серцях, він продовжує жити в наших думках і в наших діях. Тепер він буде жити і в назвах вулиць. Завдяки ініціативі нашої команди в Києві нам вдалося перейменувати одну з вулиць столиці на ім’я Гліба Бабіча», – гвоорить депутатка Київради Марина Порошенко.

 

 Як відомо, ще одна вулиця Гліба Бабіча буде у його рідному Миколаєві – цю ініціативу теж підтримали містяни.  

Реклама Google

Telegram Channel