Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
В Ялті окупанти знищили музей Лесі Українки

У 2015 році заклад було перейменовано на «Ялтинський історичний музей».

Фотоколаж із сайту ukr.media.

В Ялті окупанти знищили музей Лесі Українки

Злочинна влада півострова прибрала більшість згадок про поетесу. Про це пише «Голос Криму»

«На самому будинку, де розміщувався музей, висять охоронна та меморіальна таблиці радянської доби, які нагадують про перебування тут Лесі Українки наприкінці ХІХ століття. Проте уже новітня пластикова табличка перед історичною будівлею розповідає, що тут під егідою Ялтинського історико-літературного музею діють експозиція «Ялта. Століття ХІХ (історія, музика та література)» та виставка, присвячена архітектору тієї доби – Краснову. Про Лесю Українку – ані слова», – повідомили журналісти. 

Раніше на другому поверсі будівлі можна було дізнатися про перебування поетеси в Ялті. Зараз лише кілька фото поетеси на вітринах і письмовий столик  Лесі Українки нагадують про неї.

Заступниця постійної представниці президента в АР Крим Ольга Куришко у коментарі «Суспільному Крим» пояснила, що окупанти планомірно витісняють звідти згадки про Україну. 

«У 2015 році музей було перейменовано на «Ялтинський історичний музей». Там уже не було згадки про те,  що це музей Лесі Українки. Потім він був закритий ніби на реконструкцію на дуже довгий період. І ось нещодавно його відкрили, вже під іншою назвою, реконструйований, без експонатів, які були раніше», – розповіла Куришко.

Вона припустила, що окупанти могли знищити або вивезти експозицію, присвячену поетесі. Зовнішній вигляд і наповнення музею було змінено докорінно. Зараз там розповідають про російських культурних діячів, які побували в Ялті.

Василь КІТ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel