Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
У Луцьку презентували інклюзивну виставу за участю сонячних діток

Мистецький проєкт присвятили інклюзії, творчості та залученню дітей з інвалідністю до заняття творчістю.

Фото: Суспільне Луцьк.

У Луцьку презентували інклюзивну виставу за участю сонячних діток

У мистецькому просторі «Ангар» у Луцьку відбулася інклюзивна вистава-форум «Одного разу в потязі»

Створена вона в рамках мистецького проєкту «Без меж» за підтримки Українського культурного фонду.

Як розповіла Суспільному режисерка Руслана Порицька, інклюзивна вистава відбувається в місті вже вдруге, у ній беруть участь 22 актори із театральних студій «Сонячне сяйво» та «ДогориДригом». З її слів, форум-спектакль передбачає розмову на тему, що хвилює та потребує обговорення.

«Тема у нас була задана — це «толерантність» і, в першу чергу, ми загалом освоїли це поняття і з чого воно складається: із турботи, терпіння, толерантного ставлення, прийняття іншості, різності, що є особливо актуально для нашої групи», — сказала режисерка.

Керівниця проєкту «Без меж» Олена Мельник зазначила, що мистецький проєкт присвятили інклюзії, творчості та залученню дітей з інвалідністю до заняття творчістю.

«У рамках нашого проєкту передбачено ще декілька заходів — це постійні творчі майстеркласи, коли молодь з інвалідністю вчаться різним технікам малювання. Ми готуємо все на виставку, яка буде проходити під час ще одного великого заходу, це будуть театральні зустрічі у місті Луцьк, на які ми запросили студії з інших міст», — сказала лучанка.

Мама актора вистави Валентина Новосада Лариса Новосад розповіла, що подібні заходи для її сина дуже цінні. З її слів, радіє, що син має можливість розвиватися у стінах театру та відкривати свої творчі здібності.

«Мені, як мамі, яка виховує юнака із синдромом Дауна, настільки приємно, що він себе знаходить, має можливість соціалізуватися і зустрічатися зі своїми друзями. Кожна можливість розвиватися цим дітям приносить дуже великі, шалені результати і саме зустрічі під час репетицій давали йому можливість розвиватись як особистості», — сказала лучанка.

Актори форум-вистави поділилися своїми емоціями від процесу підготовки до заходу. 23-річний лучанин Валентин Новосад зазначив, що разом із колегами-акторами вже стали друзями.

«Мені подобається дітей побачити, чекаю зустріч з друзями. На репетиціях було весело і класно. Найкращий друг мій — Андрій Мельник», — зазначив актор.

З акторами також працювала пластиограф Юлія Варченко. З її слів, учасників спектаклю навчала говорити тілом.

«Саме в цій виставі найважливіше було не те що побачать глядачі, а те як ми видобували інформацію саме за допомогою певних практик, які б розслабляли, які допомагали б висловитися», — додала лучанка.

Як додала керівниця проєкту «Без меж» Олена Мельник, форум-виставу планують показати і в інших містах України, а також у Польщі.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинський ліцей закликає долучитися до акції «Донат замість квітів».

Реклама Google

Telegram Channel