Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
Покупалась – і два тижні життя Софії підтримував апарат штучної вентиляції легень…

Софія і її мама (на знімку – в центрі) сфотографувалися з медиками, завдяки професіоналізму яких дівчинка одужала.

Фото із сайту Волинської обласної дитячої клінічної лікарні.

Покупалась – і два тижні життя Софії підтримував апарат штучної вентиляції легень…

Нині 14-річна юнка із села Бірки Камінь-Каширського району усміхається і готується до виписки після майже місяця лікування у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні. На межі життя і смерті вона опинилася через важку інфекційну недугу – лептоспіроз

Розпочалася хвороба після купання у місцевій водоймі. «Разом зі старшим братом Софія ходила купатися на канал у селі, інколи й по декілька разів на день», – розповідає мама Софії, Людмила Петрівна. – 22 липня ввечері у доньки піднялася висока температура, потім з’явилися симптоми кишкової інфекції. Стан дитини стрімко погіршувався, її одразу госпіталізували в реанімацію Любешівської багатопрофільної лікарні. Проте лікування не допомагало, і далі нас терміново доправили до Луцька автівкою екстреної медичної допомоги». 

Далі дівчинка перебувала у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні, про що й повідомляється на фейсбук-сторінці цього медичного закладу. Два тижні за життя Софії боролися у реанімації, тиждень її життєві функції підтримував апарат штучної вентиляції легень. Завідувач реанімаційного відділення Юрій Радчук пригадує, що пацієнтка поступила у вкрай важкому стані інфекційно-токсичного шоку. Інфекція вразила її нирки, серце, легені та нервову систему. Після поліпшення стану Софія продовжила лікуватися у діагностичному відділенні з дитячими інфекційними ліжками. Окрім подолання наслідків лептоспірозу, займалася з реабілітологом: вчилася сідати, їсти, ходити, говорити… 

Інфекція вразила її нирки, серце, легені та нервову систему.       

Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання. Бактерія Leptospira потрапляє у воду з сечею інфікованих тварин, переважно, – гризунів, а також – худоби, собак, диких тварин. Інфікування відбувається здебільшого через тріщини, порізи на шкірі. Від людини до людини лептоспіроз не передається. Юлія Ступінь, лікарка-педіатр і дитяча інфекціоністка, яка займалася лікуванням Софії, наголошує: «Окрім гарячки та кишкових розладів, специфічним симптомом лептоспірозу є біль у м’язах, особливо – литкових. Також застерігаю усіх від купання у водоймах зі стоячою водою. У спеку це – особливо небезпечно. Варто знати, що інфекція може потрапити в організм і через слизові оболонки. У запобіганні лептоспірозу важливою є дератизація підвалів, укриттів, адже під час повномасштабної війни ми змушені проводити там час. Якщо у підвалах чи погребах зберігаються овочі, гризуни не мають із ними контактувати». 

Олена Костюк, завідувачка діагностичного відділення з дитячими інфекційними ліжками, розповідає, що за два роки роботи відділення Софія – перша пацієнтка з лептоспірозом. Мама дівчини, Людмила Петрівна, дякує лікарям Волинської обласної дитячої клінічної лікарні за порятунок життя доньки. А також застерігає усіх бути обережними, адже до захворювання доньки про лептоспіроз сім’я взагалі нічого не знала. 

Богдана КАТЕРИНЧУК.

Telegram Channel