Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
Чи вдасться Україні викорінити російську церкву?

У московії – в путіна і кіріла, коли згадують про прийнятий закон, кажуть про «знищення російської церкви».

Карикатура Олексія КУСТОВСЬКОГО, із сайту radiosvoboda.org.

Чи вдасться Україні викорінити російську церкву?

Як це не дивно, попри десять років російсько-української війни, попри Томос, мільйони українців і досі залишаються вірянами російської православної церкви, яка фактично є частиною агресивної путінської державної машини. Щоб змінити ситуацію, довелось приймати спеціальний закон

Чому упц (мп) – частина рпц

20 серпня Верховна Рада прийняла закон, який має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, що здійснює агресію проти України, тобто росією. Насамперед це стосується так званої Української православної церкви (московського патріархату).

Навесні 2022 року упц московського патріархату внесла зміни у свій статут, щоб відмежуватися від рпц. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: упц і далі є структурним підрозділом російської православної церкви, а не визнаною автокефальною церквою. «Статус упц як структурного підрозділу рпц, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну церкву, залишається незмінним. Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію упц у самостійну відносно рпц релігійну організацію, членами експертної групи не виявлено», – йдеться у висновках експертів.

У документах самої російської православної церкви упц (мп) і далі є її частиною. А в московії, коли згадують про прийнятий закон, кажуть про «знищення російської церкви».

Яка позиція Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій 

Там заявили, що підтримують прийнятий закон. «Ми категорично засуджуємо діяльність російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності та яка освячує зброю масового знищення і відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності, а віднедавна – і самих українців. Ми підтримуємо законодавчу ініціативу щодо унеможливлення діяльності таких організацій в нашій країні, яка має також широку політичну і суспільну підтримку», – йдеться у заяві Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

«Ми категорично засуджуємо діяльність російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності та яка освячує зброю масового знищення». 

Що передбачає закон

Згідно із проєктом, затвердженим парламентом, процедура заборони має відбуватися так: Державна служба з питань етнополітики та свободи слова (ДЕСС) визначить, які структури в Україні підпорядковуються або пов’язані із церквою, центр управління яких розташований у росії. Після цього держслужба наказує організаціям позбутися залежності (на це дається 9 місяців), а якщо вони відмовляються, звертається в суд із клопотанням про заборону їхньої діяльності.

Як швидко закон можна втілити у життя

Релігієзнавець Андрій Смирнов висловив думку, що розгляд заборони упц мп у судах може розтягнутися на роки. Окрім того, упц мп не є єдиною юридичною особою, а складається з окремих єпархій та парафій (загалом – приблизно 8 тисяч юридичних осіб), і навіть у разі позитивного рішення щонайменше  їх частина зможе продовжити роботу, – без реєстрації, оформивши храми, наприклад, на фізичних осіб.

«Уявіть вісім тисяч засідань комісій релігієзнавців. І вісім тисяч судів, на яких державу представлятиме ДЕСС», – зазначає інший експерт Віктор Трегубов.

Попри юридичні складнощі у втіленні закону, його називають історичним, бо документ прокладає шлях до того, аби остаточно позбутись московських духовних пут.

P.S. Єдині з волинських нардепів, які не голосували за заборону упц мп в Україні, – це обранець від Луцька Ігор Палиця і народний депутат від Ковельщини Степан Івахів, які давно ігнорують засідання парламенту. Адже знають, що у разі виборів, надолужать втрачене... Та й голоси прихильників московського патріархату їм тоді знадобляться.

Коментарі

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Президент України:

 

 «Ухвалено закон щодо нашої духовної незалежності. Це те, про що ми говорили з членами Ради церков і релігійних організацій. І днями буду говорити з представниками Вселенського Патріарха Варфоломія. Будемо й надалі зміцнювати Україну, наше суспільство».

Петро ПОРОШЕНКО, п’ятий президент України:

 

 «Це питання не церковне, а державотворче. Це – питання національної безпеки, бо кіріл як генерал фсб постійно та щоденно атакує Україну та молиться за знищення нашої держави. Страшно навіть уявити собі, що зараз було б, якби у 2018–2019 роках наші зусилля зі створення православної церкви України й отримання Томосу не увінчалися успіхом.

Сьогоднішній день – це не день розколу, а день єднання всього українського народу, і ми нарешті забороняємо рпц юридично… Ми простягаємо руку православним вірянам та патріотичним священникам – на вас чекають у канонічній православній церкві. Сьогодні –  крок до єднання, який дуже важливий для  утвердження національної незалежності».

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Реклама Google

Telegram Channel