Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
У Луцькій громаді буде сучасна система оповіщення

Перший етап з впровадження МАСЦО планують завершити до кінця цього року.

Фото ілюстративне / facebook.com.

У Луцькій громаді буде сучасна система оповіщення

В умовах третього року повномасштабної війни у Луцькій міській територіальній громаді, на жаль, відсутня своя місцева автоматизована система централізованого оповіщення (МАСЦО)

Про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема оголошення сигналу «Повітряна тривога» у місті Луцьку сповіщає ще радянська застаріла обласна система централізованого оповіщення. Запчастин до неї уже також немає. Самих гучномовців в місті дуже мало, тому подекуди люди не чують сигналу, який сповіщає про повітряну тривогу. Та й сирени через тривалий строк експлуатації постійно виходять з ладу. А у 35-ти населених пунктах нашої громади сирени відсутні взагалі.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Нагадаємо, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 р.№ 488-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій» та протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначено, що місцеві автоматизовані системи централізованого оповіщення необхідно впровадити в Україні до 01 грудня 2024 року.

У Луцькій міській раді вирішили впроваджувати МАСЦО поетапно.

Першочергово з міського бюджету заплановано виділити 14 млн грн. Переможцем відкритих торгів стало ТзОВ «УКРЗАЛІЗНИЧАВТОМАТИКА», яке відповідає усім кваліфікаційним критеріям, встановленим в тендерній документації.

За ці кошти заплановано встановити обладнання автоматизованого робочого місця в ЦНАПі м.Луцька; виконати роботи зі встановлення обладнання системи на телевежі, 10 електронних сирен DSE-600S з щілинними гучномовцями. П'ять систем — на території міста у місцях найменшого покриття сигналу та п'ять - в старостинських округах громади.

Тож розпочинаємо перший етап з впровадження МАСЦО. Першочергово п'ять нових систем оповіщення встановлять у селах нашої територіальної громади: Прилуцькому, Жидичині, Княгининку, Боголюбах та Заборолі. Потому п’ять у Луцьку — на вул. Винниченка, Приміська, Івана Корсака, Олени Пчілки та Ковельській.

Роботи зі встановлення пульта управління у ЦНАПі триватимуть одночасно зі встановлення самих систем.

Нова МАСЦО — це надсучасна система європейського зразка, яка функціонуватиме десятки років. Що важливо, вона зможе автономно працювати не менше 24 годин у черговому режимі та не менше, ніж одна година у режимі інформування та оповіщення. Через систему в умовах блекауту можна транслювати не лише сигнал тривоги, а й інформацію про різні загрози та надзвичайні ситуації хімічного, радіаційного та іншого характеру.

Перший етап з впровадження МАСЦО плануємо завершити до кінця цього року.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку презентували інклюзивну виставу за участю сонячних діток.

Реклама Google

Telegram Channel