Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
Чи достатній на Волині рівень щеплень дітей дошкільного та шкільного віку від інфекційних захворювань

Тісне спілкуваннях у колективах в приміщеннях і сховищах сприяє швидшій передачі збудників крапельних інфекцій

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

Чи достатній на Волині рівень щеплень дітей дошкільного та шкільного віку від інфекційних захворювань

Забезпечити санітарно-епідемічне благополуччя в навчальних закладах і запобігти спалахам вакцинокерованих інфекційних хвороб – на цих важливих завданнях у новому навчальному році

На цьому наголосила заступник Генерального директора Волинського центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська.

Вона звернула увагу на основні виклики та ризики в закладах освіти, повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Насамперед, йдеться про те, що тісне спілкуваннях у колективах в приміщеннях і сховищах сприяє швидшій передачі збудників крапельних інфекцій, зокрема, кору, кашлюка, дифтерії, COVID-19.

Тим часом, аналіз виконання обсягів профілактичних щеплень за 7 місяців 2024-го свідчить про недостатній рівень вакцинації. Найбільше тих, хто не отримав щеплення у віці 6 років, 41% – від дифтерії і правця, в 14 років – 37% – від поліомієліту, у 16 років – 38% – від дифтерії та правцю. Нормативний показник за 7 місяців становить 58%.

Ірина Єнжиєвська  наголосила, що лише колективний імунітет на рівні 95% захищає всіх дітей  і зокрема тих, які мають  протипокази до щеплень та необхідності реалізації затвердженого регіонального Плану проведення додаткових заходів з імунізації населення проти кашлюка, дифтерії, правця.

Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (стаття 15), невакциновані діти не можуть відвідувати виховні, навчальні, оздоровчі та інші дитячі заклади. Виняток – ті, хто має медичні протипокази до вакцинації. Обмеження на відвідування дитячих закладів необхідні для гарантування безпечного середовища у школах чи дитсадках з огляду на високий ризик занесення та поширення вакцинокерованих інфекцій. Зарахування дітей до закладів освіти проводити за наявності довідки – форма первинної облікової документації № 086/о «Медична довідка».

У навчальних закладах також залишається загроза поширення та виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій вірусного походження, а саме ротавірусної інфекції та  вірусного гепатиту А. Одним із основних факторів його передачі є неякісна питна вода.

До початку навчального року фахівці центру досліджують зразки питної води навчально-виховних закладів на відповідність вимогам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. У всіх випадках виявлення невідповідностей керівникам закладів  надавались рекомендації щодо здійснення необхідних заходів по покращенню якості питної води з проведенням  повторних  досліджень. На даний час дослідження питної води в закладах загальної середньої освіти області тривають.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel