Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
Волинські капелани розповіли про те, як підтримують воїнів у зоні бойових дій (Відео)

Віра в Бога особливо проявляється та загострюється на війні.

Фото: Фейсбук.

Волинські капелани розповіли про те, як підтримують воїнів у зоні бойових дій (Відео)

Михайло Хімчак та Руслан Левочко – капелани Волинського прикордонного загону

Вони разом з бійцями-прикордонниками знаходяться в зоні бойових дій – на передових позиціях в Харківській області.

Про це розповідають на фейсбук-сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

Основна їхня задача – духовно підтримати, мотивувати, надихнути наших воїнів. Отримати пораду від капеланів – надзвичайно важливо для бійців, особливо в умовах бойових дій, коли хлопці виконують завдання, ризикуючи своїм життям.

Протоієрей Михайло Васильович Хімчак, старший лейтенант капеланської служби. У Волинському прикордонному загоні він з 2017 року. Каже, що виїжджати на ротацію з підрозділом – це вже традиція.

«До початку повномасштабної війни ми були працівниками, з початком повномасштабного вторгнення стали військовими капеланами, маємо офіцерські звання і спільно з нашими воїнами несемо своє служіння.

Сьогоднішня наша подія, яка відбувалася, називається молитвою, молебнем. Ми звершуємо, молимося разом із нашими воїнами. Просимо, щоб Всемилостивий Господь дав їм сил, як тілесних, так і духовних, де б вони не перебували, в яких обставинах вони б не знаходилися. Але з Божою поміччю, з Божою допомогою завжди легше це все проходити та долати.

Ми вже маємо таку добру традицію – не одну ротацію спільно з ними виїжджаємо. Маємо можливість і посповідатись, і запричаститись. Капеланське служіння воно не обмежується лише служінням в храмі, в церкві, воно з початком різних тих викликів: 2014 рік – початок війни, 2022 рік – початок повномасштабної війни, воно завжди дає якісь нові виклики. І капеланське служіння відгукується на всі ті виклики.

Якщо є можливість, щоб особовий склад прийшов в храм, ми звершуємо молитву в храмі, якщо є необхідність виїхати в іншу якусь місцевість, то ми спільно з нашим особовим складом виїжджаємо, молимося, духовно їх підтримуємо, опікуємося, маємо можливість порадіти їхнім досягненням. Якщо необхідно, є, не дай Боже, важка ситуація, підтримати їх духовно. Втішаємо, підтримуємо, молимося, даємо поради», - каже Михайло Хімчак.

Ієрей Руслан Іванович Левочко, лейтенант капеланської служби. У прикордонному загоні з цього року.

«Зараз перебуваємо з хлопцями в зоні бойових дій, тому що ми, як Православна Церква України, в цей нелегкий час для нас, для нашої Батьківщини, проходячи цей шлях боротьби за незалежність нашої держави ми перебуваємо разом з нашими воїнами пліч-о-пліч скрізь. Ми разом з ними виконуємо свої обов’язки капеланського служіння, підтримуючи наших воїнів. Морально підтримуючи, духовно підтримуючи, виявляючи їм свою турботу, адже наша Православна церква завжди перебуває із суспільством і ніколи не ховається, не цурається у стінах міських храмів. Де наші воїни – там і перебувають наші капелани, підтримуючи їхній дух, їхню міць для перемоги нашої держави», - говорить Руслан Левочко.

Віра в Бога особливо проявляється та загострюється на війні. У багатьох хлопців є традиція перед кожним бойовим виходом молитися, звертатися до Всевишнього за захистом і допомогою.

Хлопці також охоче стають до молитви разом з капеланами. Виконуючи свою місію, військові капелани моляться разом з військовослужбовцями, окроплюють їх святою водою, здійснюють помазування освяченим єлеєм, роздають іконки Пресвятої Богородиці, яка є заступницею усіх наших воїнів-захисників, розмовляють з бійцями, сповідують їх.

 

«Вдягнувши військовий однострій – ви вже належите до тієї великої військової сім’ї під назвою «Захисники України». Сьогодні ми покладаємо велику надію на Бога і просимо, щоби Всемилостивий Господь дав вам тих сил, як тілесних, так і духовних, протистояти всім тим випробуванням, які будуть на вашій життєвій дорозі, які зараз є в нашій Україні, пройти ту війну, здолати того ворога. І щоби запанувала перемога та мир, бо мир без перемоги нам не потрібен. Тому з Божою допомогою і з вами, дорогі наші захисники, спільними зусиллями йдемо тією правдивою дорогою, яка обов’язково приведе нас до нашої Української Перемоги», - звертається до прикордонників під час молитви Михайло Хімчак.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Священники з Волині помолились за Україну на Говерлі.

Реклама Google

Telegram Channel