Курси НБУ $ 41.10 € 45.46
Волинян попередили про нову хворобу, яка передається через укуси комарів

Бережіть себе!

Фото ілюстративне / facebook.com.

Волинян попередили про нову хворобу, яка передається через укуси комарів

Геморагічна гарячка Західного Нілу – це вірусна хвороба, яка може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках – запалення мозку та його оболонок

Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

Про це інформує Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб в місті Луцьк.

Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни та кажани.

Комарі кусають інфікованих особин і можуть передати вірус іншим тваринам чи людям. Сприйнятливість людей до хвороби є високою, хоча до 80 % людей переносять хворобу безсимптомно.

Особливо вразливими є люди в місцях великої концентрації комарів і птахів: працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, люди, які живуть біля водних об’єктів, а також мисливці, туристи, лісники, військовослужбовці, які тривалий час перебувають біля води чи на заболоченій території.

Від людини до людини хвороба не передається.

Вірус найпоширеніший в Африці, Азії, Центральній Америці, Австралії, а також у США, Канаді та Мексиці.

В Україні з початку серпня цього року зареєстровано 41 лабораторно-підтверджений випадок захворювання на гарячку Західного Нілу, а з початку року – 50 випадків. У літній період хворобу діагностували в Києві та Київській області, і один випадок зареєстровано в Полтавській області.

Більшість людей під час зараження вірусом не відчувають жодних симптомів, дехто – легкі ознаки ГРІ. Приблизно у 20% хворих у проміжок між декілька днями та 2–3 тижнями після зараження, а найчастіше через 3-6 днів, можуть з'явитися симптоми, схожі на грип: висока температура, головний біль, біль у м'язах і суглобах, слабкість, нудота, діарея. Основна кількість виявлених випадків захворювання проявляються у вигляді менінгіту та енцефаліту. Летальність від гарячки Західного Нілу складає 2–14%.

Після перенесеної хвороби формується стійкий напружений імунітет.

Як захиститися від зараження

Лікування гарячки Західного Нілу симптоматичне.

Щоб уникнути інфікування гарячкою Західного Нілу передусім бережіться від комариних укусів: носіть захисний одяг, використовуйте сітки на вікнах, фумігатори та репеленти.

А якщо помітили в себе симптоми грипу чи ГРВІ невдовзі після укусів комарів, не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині через необережне поводження з вогнем горіли сухостої.

Реклама Google

Telegram Channel