Курси НБУ $ 41.10 € 45.46
У селі на Волині школярі вперше від початку повномасштабного вторгнення зібралися на День знань

На дистанційному навчанні діти дуже сумували за своїми друзями.

Фото: Суспільне Луцьк.

У селі на Волині школярі вперше від початку повномасштабного вторгнення зібралися на День знань

Два з половиною роки учні Старосільської школи Павлівської громади вчилися дистанційно

У початковій школі відновили очне навчання, бо збудували укриття.

За тиждень школярі сядуть за парти, розповіла Суспільному завідувачка закладу Мирослава Смирнова. Укриття школи мають здати в експлуатацію 9 вересня.

З її слів, у приміщенні площею 30 квадратних метрів зробили вентиляцію, гідроізоляцію, поставлять крісла, портативний біотуалет, воду та медикаменти. Раніше в будівлі, де нині облаштували найпростіше укриття було технічне приміщення для зберігання овочів.

«В укритті можна розмістити до 50 людей. Тому, що в садочку — 20, в школі — 17, і 8 працівників школи», — каже Мирослава Смирнова.

Старосільську школу відвідують діти з шести сіл. Мама учениці третього класу Вікторія Довгун каже: навчатися вдома було найважче під час відключень електроенергії.

«Особливо для маленьких дітей повинен бути вчитель, наставник, який їм покаже, розкаже, що і як. А у працюючих батьків, таких як я, не завжди вистачає часу, бо є і домашні обов’язки, і робота», — говорить жінка.

Два з половиною роки вчився дистанційно, бо в школі не було укриття, четвертокласник Андрій Лукашук.

«На дистанційному навчанні я дуже сумував за друзями, я люблю свою школу», — каже учень.

Загалом на території Павлівської громади працює 17 шкіл, цього року усі навчатимуться очно, каже начальниця гуманітарного відділу Павлівської сільської ради Неоніла Вижва. З її слів, з 2022 року вийшли на повний день навчання п'ять закладів загальної середньої освіти, там була можливість облаштувати найпростіші укриття, решта шкіл такої можливості не мала.

«Наші школи і ДНЗ є нетиповими і в них абсолютно не було приміщень для зберігання будь-чого, це і торфобрикет, який на дворі псується, це і овочі. Після спілкування із архітекторами, і ДСНС, вони нам порадили ті приміщення вкопатися вглиб, укріпити стіни, гідроізоляцію захистити стіни і облаштувати під найпростіші укриття», — говорить Неоніла Вижва.

Зі слів Неоніли Вижви, на облаштування укриттів витратили 350 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Загалом на Волині 2 вересня очне навчання розпочалось у 438 школах та у 121 використовують змішану форму, про це Суспільному розповіла начальниця обласного управління освіти і науки Наталія Матвіюк. З її слів, у навчальних закладах області від початку року побудували або реконструювали 68 нових укриттів різного типу.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Вступників Луцького вишу офіційно оголосили студентами (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel