Курси НБУ $ 41.26 € 45.54
Волинянка розпочала власну справу після проходження програми «Відважна»

Наразі започатковане Зінаїдою Вороною виробництво йде як крафтове.

Фото: Фейсбук.

Волинянка розпочала власну справу після проходження програми «Відважна»

Цього року 43-річна Зінаїда Ворона з села Промінь взяла участь у програмі «Відважна» від «Дія.Бізнес», що допомогло їй заснувати власну справу

Жінка робить снеки із кабачків і баклажанів та сушену малину. 

Про те, як з’явилася ідея та як планує розвивати свій бізнес, пані Зінаїда розповіла виданню Бізнес.Район.

Зінаїда Ворона працює вчителькою хімії у луцькому ліцеї №12. Вона виховує трьох дітей – 16, 14 і 9 років. Окрім школи, займається ще репетиторством. 

Проживає у селі Промінь Боратинської громади, де обробляє досить велику площу городу. Завжди щось там вирощувала, щоб заробити. 

Ще раніше Зінаїда для себе і родини робила солодкі цукати з кабачків і гарбузів, а минулого року спробувала висушити кабачок, щоб він був солоним. І молодша сестра підкинула їй ідею – це ж можна продавати.

«Ідея не виходила мені з голови, вирішила, що спробую. І якраз у той час в телеграм-каналі Боратинської ТГ наткнулась на оголошення про «Відважну». Це проєкт від «Дія. бізнесу» – грантова програма навчання для жінок-підприємиць, такий жіночий акселератор. У квітні, коли заповнила заявку, у мене не було абсолютно нічого, крім ідеї. А до кінця літа вже сформувала свій невеликий бізнес», – стверджує Зінаїда.

Розпочинала працювати спочатку з невеликою побутовою сушкою, а на початку літа придбала професійний дегідратор, розробила дизайн пакування та вигадала назву продукту – «Смаковито».

Не обійшлось і без проблем. Через обстріли росіян почалися відключення електроенергії.

«Бувало так, що лягала звечора спати, ставила будильник на другу годину ночі, бо тоді за графіком давали світло. Вставала, вмикала сушку, йшла далі спати. Потім ще раз. Для мене це була четверта дитина: коли вони малі і ти встаєш їх грудьми годувати вночі, так само і з кабачками – вставала до них через кожних дві-три години», – згадує з посмішкою жителька Променя.

Вибір овочів часто дивував знайомих пані Зінаїди. Під час навчання вона аналізувала конкурентів і на полицях супермаркетів не побачила сушених овочів. Родзинки, сушені яблука, банани, горіхи, усілякі солодкі ягоди – такого є багато, а овочів немає. На смак сушені кабачки нагадують чипси, тільки корисні. Для смаку додає ще трохи солі та спецій.

«Я все роблю зі своїх овочів, які вирощую вдома, і знаю, що воно все екологічно чисте. Можу гарантувати якість сировини, бо контролюю все, починаючи від насіння і закінчуючи потраплянням в упаковку», – каже жінка.

Пізніше до чипсів з кабачків додалася і сушена малина. Вона чудово підходить до чаїв та значно краще зберігається взимку, ніж заморожені ягоди.

«Хочу спробувати сушити ще багато що. Помідори сушили цього року. Ще восени спробую гарбузи, теж солоні. Чипси з них будуть інакші, бо гарбуз сам має насичений смак, на відміну від кабачка, і менше води. Але він і твердіший, то цікаво, що вийде», – міркує Зінаїда.

Наразі започатковане Зінаїдою Вороною виробництво йде як крафтове. Придбати і собі смаколиків можна на сторінці «Смаковито» в Instagram.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Дитячий співочий колектив із Волині своїми виступами допомагає військовим.

Реклама Google

Telegram Channel