Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
До Ковельського музею передали цінні старовинні поштові листівки

Такі поштові фотолистівки є особливо цінним документальним джерелом про життя і побут рідного краю.

Фото: Фейсбук.

До Ковельського музею передали цінні старовинні поштові листівки

Колекція поштових карток Ковельського історичного музею міжвоєнного періоду поповнилась двома новими експонатами

Це – поштові листівки, фотонатурні, чорно-білі, розмірами 8,8*13,2 см, надруковані на цупкому папері, на звороті якого є поле для листа і адреси та клеймо у формі «смайлика» та літери «Р» та «G» ( ймовірно друк Польського генеалогічного товариства).

Їх подарувала музею місцева мешканка Поповаа Алла Петрівна.

Про це повідомила Головна зберігачка фондів у Ковельському історичному музеї Мирослава Мороз.

На світлинах зображені чоловіки, що стоять перед фасадом державної рільничо-мірничої школи у Ковелі по вулиці Королеви Бони, 17 ( нині – вулиця Театральна, 11). Внизу горизонтального фото читаємо напис польською мовою: «Dziesieciolecie Szkoly» Kowel d. 7/XI.1931, на вертикальному зображенні – «Kowel 7/XI 1931».

Над входом розміщена вивіска з назвою установи: «Panstwowa Szkola Miernicza I drogowa». Навчальний заклад готував фахівців з геодезії та шляховиків. Школа була відкрита у 1921 році у приміщенні колишньої жіночої гімназії Юлії Володимирівни Пирогової.

Будівлю у 1906 році на початку свого творчого шляху проектував молодий архітектор Сергій Тимошенко. У цьому будинку вбачається авторський стиль та великий творчий потенціал архітектора. Мурованій споруді притаманні риси українського архітектурного модерну. Фасад в цілому симетричний із закругленою кутовою частиною ( на цих фото не видно))), фриз – з геометричним декоруванням. Згодом споруда була продана польській владі і тут розташували землемірну школу. Під час війни у будинок влучила авіаційна бомба, він був пошкоджений, але не розсунувся. Після ремонту у повоєнний період тут розташувався готель «Ковель»

На фото зображені випускники та викладачі закладу, котрі зібралися з нагоди святкування десятилітнього ювілею школи. Серед присутніх колишній учень - Озеров Петро Хрисантович, опікун Попової Алли Петрівни з роду Панасевичів.

Подібні видові поштові фотолистівки є особливо цінним документальним джерелом про життя і побут рідного краю, забудову міського простору, є історичним матеріалом для дослідників, краєзнавців і культурологів.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Громада на Волині закупила дронів для воїнів на мільйон гривень.

Реклама Google

Telegram Channel