Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
На Волині волонтерка отримала 7 років за ґратами за сприяння виїзду військовозобов'язаного за кордон

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Ковельської міськради має вирішити питання про влаштування її малолітньої дитини – 8-річного сина.

Фото ілюстративне / facebook.com.

На Волині волонтерка отримала 7 років за ґратами за сприяння виїзду військовозобов'язаного за кордон

У Ковельському міськрайонному суді винесли вирок волонтерці, яка за понад 5 тисяч доларів допомогла організувати перетин кордону військовозобов'язаному чоловіку за допомогою системи «Шлях»

Феміда присудила їй сім років тюремного терміну з конфіскацією всього майна.

Про це йдеться у вироку Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 9 серпня 2024 року, пише Сила Правди.

У травні 2023 року волонтерка з Ковеля Тетяна Мартинюк повідомила військовозобов’язаному чоловіку, що може за 5500 доларів організувати його втечу за кордон. Схема полягала у виготовленні документів та внесенні даних ухилянта в систему «Шлях» як нібито водія у підприємця, а також забезпечення чоловіка транспортом.

23 червня того ж року, близько сьомої години ранку, жінка зустрілась із втікачем біля автозаправної станції «UPG». Вона передала чоловіку документи, які дозволяли виїзд за кордон, та вирушила разом з ним на фургоні Volkswagen LT 35 до пункту пропуску «Угринів» Червоноградського району Львівської області. Коли вони прибули в Угринів, Тетяна Мартинюк віддала чоловікові ключі від транспорту для подальшого перетину кордону і натомість отримала від нього обіцяні гроші – 5500 доларів. Після цього її затримала поліція. 

Наприкінці липня 2023 року волонтерку звинуватили щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України з корисливих мотивів (ч.3 ст. 332 КК України). Обвинувальний акт щодо жінки передали до суду разом з угодою про визнання винуватості. За угодою з правоохоронцями для неї передбачалося покарання у вигляді п’яти років тюрми із заміною на іспитовий термін. Проте суд відмовився затверджувати цю угоду та повернув справу прокурору. У березні 2024 року обвинувачення щодо Тетяни Мартинюк вдруге передали до Ковельського міськрайонного суду. 

На суді Тетяна Мартинюк свою вину визнала та сказала, що займалася волонтерством. Жінка розповіла, що їй зателефонував чоловік і попросив допомогти з виїздом. Для цього вона організувала збір необхідних документів та внесла його дані в систему «Шлях», а 23 червня вони повинні були виїхати за кордон. Замовник повинен був їхати водієм, а вона пасажиркою. Для цього Тетяна Мартинюк передала втікачу ключі від автомобіля Volkswagen. Однак виїхати їм так і не вдалося, жінку затримали під час отримання грошей. Використати отримані кошти вона збиралася на власні потреби. 

Під час розгляду справи у суді зазначили, що наявність корисливого мотиву робить цей злочин тяжким і передбачає відповідне покарання: позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років, посадові обмеження та конфіскацію майна. Також Феміда окремо звернула увагу на те, що жінка є працездатною і має обов’язок утримувати свою малолітню дитину, проте вирішила не працевлаштовуватись. Натомість свідомо пішла на ризик отримання незаконного прибутку.

Тож 9-го серпня 2024 року суддя Ковельського міськрайонного суду Олексій Шишилін визнав Тетяну Мартинюк винною за статтею про незаконне переправлення осіб через державний кордон України з корисливих мотивів.

Волонтерці призначили 7 років позбавлення волі з посадовими обмеженнями на один рік та з конфіскацією всього належного їй майна. Окремою ухвалою суд встановив, що після того, як цей вирок набере силу, орган опіки та піклування виконавчого комітету Ковельської міськради має вирішити питання про влаштування її малолітньої дитини – 8-річного сина.

Варто додати, вирок для Тетяни Мартинюк поки не набрав законної сили і наразі відомо, що волонтерка подала на нього апеляцію.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Яке покарання отримала секретарка селищної ради на Волині, яка преміювала сама себе.

Реклама Google

Telegram Channel