Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
Волинь вшановує меценатку Луцького братства Єлизавету Гулевич

Єлизавета Гулевич.

Фото Волинська єпархія.

Волинь вшановує меценатку Луцького братства Єлизавету Гулевич

5 вересня українські православні вшановують визначну діячку, меценатку Луцького братства Єлизавету Гулевич (Галшку Гулевичівну)

Це знана благодійниця Православної церкви, відома фундаторка Київської братської школи, котра після об’єднання з Лаврською школою в 1632 році називалася Києво-Братським колегіумом, а згодом – Києво-Могилянською академією. Опікувалася чернецтвом, була жертводавицею Київського і Луцького братських монастирів до кінця свого життя. Найбільше це помітно протягом луцького періоду. Фундаторка долучалася до діяльності Луцького Хрестовоздвиженського православного братства, яке було засноване в 1617 році, регулярно передавала кошти на його розвиток.

Наприкінці життя вона повернулася на Волинь, де народилася. Згідно із заповітом її було поховано в крипті Луцької братської церкви, інформує Волинська єпархія.

У листопаді 2021 р. Священний Синод причислив відому діячку XVI–XVII ст. до лику місцевошанованих святих нашого краю як праведну Єлизавету Гулевич. День пам’яті Божої угодниці відзначається 5 вересня.

Реклама Google

Telegram Channel