Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
Ех, Україна зупинилася за крок від «золота» у голболі...

Наталія Ніколайчик вперше в кар'єрі стала чемпіонкою Паралімпійських ігор.

Gold medallist Ukraine's Nataliya Nikolaychyk reacts during the victory ceremony for the para judo women's -48kg J1 final block event, during the Paris 2024 Paralympic Games at the Champ-de-Mars Arena in Paris on September 5, 2024. (Photo by Thibaud MORITZ / AFP) (Photo by THIBAUD MORITZ/AFP via Getty Images)

Фоото – THIBAUD MORITZ / AFP or licensors.

Ех, Україна зупинилася за крок від «золота» у голболі...

Знаєте, що це таке?

Голбол (англ. goalball) – спортивна гра, де команда з трьох гравців повинна закинути м'яч з вбудованим дзвоником у ворота суперника.

Як інформує Вікіпедія, голбол був створений у 1946 році для реабілітації ветеранів Другої світової війни з порушеннями зору. Входить до програми Паралімпійських ігор.

 У грі беруть участь дві команди по троє гравців. Кожна команда може мати три запасних гравці. В обидвох кінцях майданчика розташовані ворота. Гравці грають дзвінким м'ячем (всередині є дзвіночок). Мета гри – закотити м'яч за лінію воріт команди, що захищається, в той час як вона намагається перешкодити.

Фото – IBSA Goalball.
«Хлопці – вперед!». Фото – IBSA Goalball.

 І вчора сталася для нас історична подія: збірна України здобула першу паралімпійську медаль з голболу – «срібло» чоловічого турніру,

«Синьо-жовта» команда зазнала поразки від Японії (2:3) у фіналі Паралімпіди-2024 у Парижі, який відбувся 5 вересня.

Як інформує sport.ua, на своєму другому в історії розіграші Паралімпіади в голболі українці вперше пробилися до плей-оф з двома перемогами в груповому раунді. У матчах на виліт команда Федора Дубровіна обіграла Іран (6:3) та чинних чемпіонів з Бразилії (6:4).

У фіналі Україні вдруге на турнірі випало зіграти з японцями. Результативний матч між командами в груповому раунді завершився мінімальною перемогою синьо-жовтих (9:8).

Україна атакує! Фото – IBSA Goalball.
Україна атакує! Фото – IBSA Goalball.

 У фіналі Паралімпіади-2024 в голболі до кінця третьої хвилини матчу українці поступалися з різницею у два м'ячі – з різницею в 27 секунд відзначилися Казуя Канеко і Коджі Міяджікі. Збірній України вдалося відігратися до перерви. Антон Стрельчик скоротив відставання після чотирьох хвилин зустрічі, а Василь Олійник закинув другий м'яч синьо-жовтих за 03:42 до кінця тайму.

На четвертій хвилині другого тайму Юто Сано вдруге вивів Японію вперед. Українці відповіли за дві хвилини до кінця матчу – Стрельчик оформив дубль та перевів зустріч на овертайм. «Золотий» гол японці організували наприкінці першої додаткової 3-хвилинки – дубль Юто Сано приніс команді медалі найвищого гатунку. Україна закінчує змагання з першою в історії нагородою – «сріблом».

Паралімпійські ігри 2024. Париж (Франція), 5 вересня.

Голбол. Чоловіки. Фінал. Україна – Японія – 3:4 (2:2, 1:1, 0:1 ОТ).

Проте два «золота» ми вчора все ж таки мали! Марія Помазан перемогла в легкій атлетиці (штовхання ядра, клас F35), а Наталія Ніколайчик була найсильнішою в дзюдо (до 48 кг, клас J1). До речі, сльози Наталії на п'єдестали побачив увесь світ...

На ранок 6 вересня в скарбничці укрїнських спортсменів уже 61 медаль, серед яких 15 золотих, 20 срібних і 26 бронзових. Це – поки що 7-е загальнокомандне місце. Хоча за кількістю медалей ми ділимо 5-е місце із Францією.

У скарбничці укрїнських спортсменів уже 61 медаль, серед яких 15 золотих, 20 срібних і 26 бронзових.

Попереду планети всеї – Китай із 166-ма медалями: 74 золотих, 55 срібних і 37 бронзових. 

Паралімпіада-2024. Медальний залік на ранок 6 вересня:

Фотоскрін із сайту sport.ua.
Фотоскрін із сайту sport.ua.

 Читайте також: Оксана Зубковська у 43 роки стала п`ятиразовою паралімпійською чемпіонкою!

Реклама Google

Telegram Channel