Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
Історик Грицак: «Порошенко з-поміж усіх президентів здійснив найглибші реформи»

«Порошенко не просто укріпив інституції держави, він їх ще й європеїзував».

Фото із сайту pravda.com.ua.

Історик Грицак: «Порошенко з-поміж усіх президентів здійснив найглибші реформи»

«Перш за все, таки змінилася армія. По-друге, дуже важливо, що децентралізація вдалася»

Історик Ярослав Грицак в інтерв’ю журналісту «Української правди» Роману Кравцю проаналізував реформаторський спадок усіх українських президентів. Він заявив, що найглибші проєвропейські реформи здійснив п’ятий президент Петро Порошенко. «Я вважаю, що з усіх президентів, напевно, Порошенко зайшов найдалі в перетворенні України на ту державу, яку ми хотіли б бачити. В позитивному сенсі. Тому що він укріпив ці інституції, він їх не тільки укріпив, він їх ще і європеїзував. Війна показала, що ми мали певні дуже важливі риси. Перш за все, таки змінилася армія. Сильно змінилася армія, починаючи з 2014 року, це – вже цілком інша армія. По-друге, дуже важливо, що децентралізація вдалася», – констатує історик.

«Як і Кучма, Порошенко вперше зібрав Dream Team («Команду мрії».Ред.), це дійсно – команда реформаторів. Вона зіграла велику роль, тому що реформа була запущена», – говорить Грицак. 

«Як і Кучма, Порошенко вперше зібрав Dream Team («Команду мрії»), це дійсно – команда реформаторів».

«Звичайно, важливо, що ситуація була інша, ніж за Ющенка, тому що було громадянське суспільство: більш організоване, більш сильне і більш молоде, яке менше вірило в лідера, а більше – у власні сили і свої структури. Тобто це дозволило Порошенку пройти якнайдалі ту відстань, яку мала пройти Україна, позбутися радянської імперської спадщини», – зазначає Ярослав Грицак.

Ольга СОКОЛОВА.

Реклама Google

Telegram Channel