Сирна запіканка із гарбузом від шеф-кухаря Євгена Клопотенка
Я не знаю людей, яким вона не сподобалася б. Припускаю, що вони таки є, але їх дуже мало. Усе тому, що сирна запіканка – це дуже смачно й дуже просто, з її приготуванням впорається навіть кулінар-початківець
Сирна запіканка – універсальна. Її можна готувати з родзинками, курагою, додавати свіжі листочки м’яти або ваніль. І навіть робити солоний варіант: із солодким перцем і обсмаженою цибулею. Готувати запіканку можна в пароварці, мультиварці та запікати в духовці – все залежить від смакових уподобань. Сьогодні я пропоную приготувати ніжну сирну запіканку із запеченим гарбузом.
Але перш ніж перейти до покрокового рецепта, поділюся секретами приготування.
Який сир вибрати для запіканки
Ви можете контролювати калорійність запіканки, а все залежить від основного інгредієнта – сиру. Мені подобається використовувати максимально жирний сир – 9% або домашній, куплений на базарі. Його потрібно або протерти через сито, або перебити блендером. На крайній випадок – пропустити через м’ясорубку двічі. Головна умова – щоб сир був однорідної маси й без грудочок, інакше запіканка не вийде ніжною.
Головна умова – щоб сир був однорідної маси і без грудочок, інакше запіканка не вийде ніжною.
Ягоди, фрукти та овочі
Для свого рецепта я попередньо запік гарбуз у духовці з двох причин. По-перше, він вийшов ароматним, по-друге, із нього пішла зайва волога. Якщо використовувати сирий гарбуз, овоч виділятиме вологу при термічній обробці та структура запіканки вийде неоднорідна. Це стосується й використання свіжих ягід, фруктів та овочів. Також не рекомендується використовувати заморожені продукти, оскільки вони важчі за сир і осідатимуть на дно, у результаті в запіканці буде й багато вологи, і низ може пригоріти.
Борошно чи манка
У своєму рецепті я використовував борошно для скріплення, але цілком можна використовувати манку, кукурудзяне борошно й навіть мигдальне або рисове. Проекспериментуйте та знайдіть свій варіант.
Як приготувати сирну запіканку з гарбузом
Інгредієнти:
• ½ гарбуза (500 г);
• 400 г сиру;
• 2 яйця;
• 2 ст. л. борошна;
• 3 ст. л. цукру;
• 1 ч. л. ванільного цукру;
• дрібка солі;
• 1 ст. л. вершкового масла;
• 1 плитка шоколаду (опціонально та за бажанням).
Cирна запіканка з гарбузом
Покроковий рецепт
Крок 1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування запіканки з гарбузом. Вершкове масло відразу викладіть із холодильника, щоб воно стало кімнатної температури, і їм легко було змастити форму для запікання. Візьміть 500 г гарбуза, добре помийте та обсушіть кухонним рушником. Не зрізайте шкірку. Викладіть на деко, застелене пергаментом і запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 30 хвилин. Гарбуз має бути м’яким. Потім ложкою виберіть м’якоть гарбуза в миску.
Крок 2. Додайте до неї 400 г сиру, 2 яйця, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру й дрібку солі. Я додав 3 ст. л. цукру, але ви можете використовувати менше, якщо у вас гарбуз солодкий – або ви не любите саме таку запіканку.
Крок 3. Додайте до маси 2 ст. л. борошна.
Крок 4. Перебийте всі інгредієнти занурювальним блендером до однорідної кремової маси.
Крок 5. Викладіть її у форму для запікання, змащену 1 ст. л. вершкового масла. Вибирайте будь-яку форму: вогнетривку скляну, керамічну або силіконову. Але пам’ятайте, якщо форма невелика й запіканка вийде високою, то знадобиться більше часу для її приготування. Моя запіканка заввишки 8 см. Поставте її в духовку за температури 180 градусів на 35–40 хвилин до появи рум’яної скоринки.
Крок 6. При бажанні можна прикрасити запіканку шоколадом і кликати всіх до столу.
Готувати – це просто!
Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер.
Читайте також: У Києві Майкла Дугласа пригощали не тільки борщем із салом.