Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
Заміна копійок на шаги: 2025 року можуть з’явитися перші монети — НБУ

Кошти на карбування нових монет уже закладено в кошторис операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору на 2025 рік.

Фото ілюстративне.

Заміна копійок на шаги: 2025 року можуть з’явитися перші монети — НБУ

Наступного 2025 року Національний банк України планує виготовлення нових монет на заміну зношених і зіпсованих. Верховна Рада повинна вирішити – будуть це копійки чи шаги

На 2025 рік заплановане карбування 20 млн монет. 

Про це повідомив директор департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода в інтерв’ю The Page, інформують Економічні новини.

«Наразі номіналом 50 копійок. Питання лише в тому чи карбувати у 2025 знову радянські «копійки», чи українські «шаги». Але якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів», – сказав посадовець.

За його словами, кошти на карбування нових монет уже закладено в кошторис операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору на 2025 рік.

«Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо в дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис «копійка» зміниться на «шаг» – це зроблять штатні фахівці», – наголосив Прохода.

Посадовець запевняє, що для такої заміни не доведеться замінювати обладнання для виготовлення монет. 

«Ми плануємо зберегти ті самі заготовки для виготовлення монет, вони матимуть таку ж масу, колір та інші характеристики. Відповідно і карбувальне обладнання не потрібно буде змінювати та навіть суттєво переналаштовувати», – додав він.

Читайте також: «Рівне судитиметься, щоб виселити громади УПЦ (МП) з двох приміщень».

Реклама Google
 

Telegram Channel