Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати

«Мама, это я… Жив-здоров!» – «Сеня, ты что? Мы за тебя уже «Ладу» получили… Что, нам теперь ее возвращать?!».

Фото ыз сайту zaxid.net.

Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати

Відповідно до Женевської конвенції, військовополонені мають право виключно на листування

Полонені російські військовослужбовці більше не мають права телефонувати з України, оскільки положення Женевської конвенції про військовополонених передбачають виключно дозвіл на листування.

Про це повідомив в ефірі телемарафону уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, інформує zaxid.net.

Омбудсмен підкреслив, що для України важливі права людини, гуманітарне право та Женевська конвенція, яка регулює правила та звичаї ведення війни. В межах цих положень Україна відмовилася від надання полоненим росіянам здійснювати дзвінки.

«На жаль або на щастя, ми не можемо себе поводити як росіяни... І ми це розуміємо. Скажу відверто, деякі речі ми міняємо. Наприклад, було дуже багато дискусій з приводу можливості телефонувати російським військовополоненим до своїх рідних на територію росії», – повідомив Дмитро Лубінець.

Причиною такого рішення стали дедалі частіші випадки жорстокого поводження росії з українськими військовополоненими. За словами Лубінця, дії росіян фіксуються як порушення Женевської конвенції.

Щонайменше 95% полонених українців пережили тортури в російських в’язницях.

Листи російських військовополонених Лубінець передає омбудсменці росії Татьяні Москальковій. Крім того, уповноважений з прав людини отримує листи від українських військовополонених.

Нагадаємо, 6 вересня у мережі поширили відео розстрілу росіянами українського військовополоненого. Раніше голова Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Даніель Белл повідомив, що росіяни катують українських полонених – щонайменше 95% полонених українців пережили тортури в російських в’язницях.

Читайте також: Через зумисний підпал на Волині вогонь піднімався вище дерев (Відео).

Telegram Channel