Курси НБУ $ 41.14 € 45.38
Які сорти картоплі саджають волиняни та чи задоволені врожаєм

Щороку на Волині одноосібники та фермери картоплею засаджують 84 тисячі гектарів землі.

Фото: Суспільне Луцьк.

Які сорти картоплі саджають волиняни та чи задоволені врожаєм

На Волині триває збір урожаю картоплі

Цього року збирати овочі розпочали на два тижні раніше, ніж торік та вже викопали третину урожаю.

Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

У селі Хобултова Володимирського району сім’я Захарчуків збирає картоплю. Посадили та вирощували два сорти бульби, розповіла волинянка Ольга Захарчук.

Зі слів господині, частину планують продати, частину — залишать для власних потреб.

«Це посадили «Бела Росу» своїм насінням — погано вродила. А це – «Сурая». Син купив сорт в Торчині, і от дуже гарний врожай. Ми будемо зараз здавати, через то, що носити в льох, тоді з льоху, а ще невідомо яка буде ціна. Тільки насіннєву оставимо собі на їдло, а свиняча дрібна буде свиням», — сказала жінка.

Родина Івана та Любові Саливончиків щороку засаджують картоплею 20 соток поля.

«Половина вродила, на прожиття хватить. Кожен рік кажемо, що вже все, останній рік садимо, і все рівно садимо і садимо. З самого ранку ми помагали кумі збирати, а зараз будемо собі збирати. Потім ввечері зустрінемось за столом: деруни, картоплі жареної, вареної з’їмо», — кажуть Саливончики.

Збирати картоплю на полі допомагає сусідам односельчанин Іван Бугай. Зі слів чоловіка, на власному тракторі заробляє 50 гривень за викопану сотку картоплі.

«До трактора чіпляю картоплекопалку, люди просять на яку годину і тоді їду копати. Саме більшості зранку, як хто. В обід зараз жара сильна. Замовлень в мене багато. Зранку до ночі копаю. Навіть людям на ніч викопую і вони зранку ідуть збирають картоплю», — говорить волинянин.

До рідного села Цуцнів їде велосипедом із міста Нововолинська майже 10 кілометрів збирати урожай пенсіонерка Людмила.

«Один сорт вродив краще, другий – середньо. Для себе хватить. – Ви суто для себе вирощуєте? Вам вистачає на весь період до наступного врожаю? – Вистачає до наступного і часом ще лишнє є, остається ще трошки», — сказала волинянка.

Щороку на Волині одноосібники та фермери картоплею засаджують 84 тисячі гектарів землі. Зараз на урожай ціна вища, ніж в аналогічний період минулого року, розповіла заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку Людмили Петриканин.

«Минулого року ціна була 6-8 гривень в цю пору, то зараз 10. Ну і знову ж таки: ринок формує. Кому треба швидкі гроші, той копає одразу і продає», — сказала посадовиця.

Як додав директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко, проблем із реалізацією урожаю картоплі в області немає, враховуючи сприятливі погодні умови.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинянки на всеукраїнському фестивалі у Пирогово представили традиційне ткацтво.

Реклама Google

Telegram Channel