Курси НБУ $ 41.14 € 45.38
У Луцьку вперше пройде навкололітературна гра

Авторки проєкту пропонують не лише обговорювати прочитане, а й перегравати сюжети української класики.

Фото: Фейсбук.

У Луцьку вперше пройде навкололітературна гра

14 вересня волинян запрошують взяти участь у поетичній грі-буріме від подкасту «ПереФарбований Лис»

Вона розпочнеться о 12:00 за адресою Градний Узвіз, 5, у Молодіжному центрі Волині.

Про це повідомила комунікаційна менеджерка літературного подкасту «ПереФарбований Лис» Марина.

Гра безкоштовна, але учасників просять зареєструватись тут

А ось тут можна подивитися, як відбулася гра минулого місяця у Кривому Розі.

Студія навкололітературних ігор «ПереФарбований Лис» – це унікальний проєкт, спрямований на заохочення читання та переосмислення української класичної літератури через інтерактивні ігри.

Її заснували авторки однойменного подкасту освітянка Валентина Мержиєвська та психологиня Марія Діденко.

Освітянка Валентина Мержиєвська і психологиня Марія Діденко вже кілька років перечитують твори українських класиків, досліджуючи світогляд і поведінкові моделі українців, описані в літературних творах – і творять про це подкаст «Перефарбований Лис». Вже вийшло більше 100 випусків, які можна послухати тут.

У 2024 році «ПереФарбований Лис» вдруге виграв у конкурсі культурно-мистецьких проєктів від Українського інститут книги, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання, у категорії «Створення тренду читання як дозвілля, читання для навчання», згідно з яким реалізує другу мандрівну студію навкололітературних ігор. Ігрова студія має більш динамічний формат, він дозволяє долучити навіть тих, хто ще не встиг прочитати самого літературного твору. 

Авторки пропонують не лише обговорювати прочитане, а й перегравати сюжети української класики.

Організатори розповідають, що цьогоріч мають шалений попит на ігри: «Приміром, в Одесі та Кривому Розі реєстрацію довелося закрити за декілька днів до події, атмосфера на іграх завжди емоційна, є що відзняти і є про що розпитати». 

Чому ігри, а не читацький клуб? Ігри дозволяють краще зрозуміти текст завдяки персональному досвіду «емпатійного проживання». Дарують можливість подивитися на сюжет як на життя, а на персонажів — як на реальних людей в реальних обставинах. На відміну від пасивного читання, в грі є змога впливати на ситуацію та змінювати хід гри — і навіть літературного сюжету. Ігри від «ПереФарбованого Лиса» завжди починаються зі створення особливої атмосфери і дозволяють долучитися навіть тим, хто ще не встиг прочитати самого літературного твору.

Учасникам навкололітературної гри пропонують погратися словами, побороти страх білого аркуша та подосліджувати колективне несвідоме в поетичному буріме за віршами українських письменників. У буріме почали грали у французьких салонах у 17 столітті, а ми заглибили цей формат та адаптували до українських реалій.

Авторки проєкту поділились інсайтами першого туру: «Навкололітературні ігри виявилися об’єднуючими і підживлюючими для українців по всій країні. Спілкування під час ігор допомагає знаходити нові знайомства, що дуже цінно в суспільстві, де розпалось чимало соціальних зв’язків. А також шукати джерела своєї ідентичності – через українську класику, через саморефлексію».

Детальніше про мандрівний тур «ПереФарбованого Лиса» можна прочитати тут.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку відбудуться Наукові Пікніки.

Реклама Google

Telegram Channel