Курси НБУ $ 41.14 € 45.38
Наказ стріляти по «Охмадиту» віддав уродженець Одеси: СБУ і ОГП встановили одного із причетних

Внаслідок удару росії загинуло двоє цивільних людей – молода лікарка та дідусь маленької пацієнтки.

Фото: Прокуратури.

Наказ стріляти по «Охмадиту» віддав уродженець Одеси: СБУ і ОГП встановили одного із причетних

Служба безпеки України спільно з Офісом генпрокурора встановили одного з причетних до організації та вчинення удару по дитячій лікарні «Охмадит» 8 липня 2024 року

Генерал-лейтенанту ЗС рф Сергію Кобилашу оголошено підозру.

Про це повідомляє пресслужба СБУ та ОГП, пише Українська правда. 

Як встановило розслідування, за наказом Кобилаша 8 липня 2024 року о 9 год. 15 хв. російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по дитячій лікарні у Києві.

За словами заступника голови СБУ, обстріл Охматдиту здійснила 22-а гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ рф.

Встановлено, що ворожий літак піднявся у повітря з аеродрому поблизу російського міста Оленєгорськ, а запуск ракети здійснив над Саратовською областю рф на відстані майже 600 км від кордону України.

З території Росії Х-101 увійшла в повітряний простір української держави в районі Чернігівщини і почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту через території чотирьох областей.

Це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального «обходу» української ППО і подальшого влучання в медзаклад, зазначають у спецслужбі.

Приблизно о 10 год. 45 хв. російська Х-101 влучила у відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих та хронічних інтоксикацій лікарні Охматдит.

Ракети такого типу використовують для ураження наземних цілей із заздалегідь відомими координатами, наголошують в ОГП.

Внаслідок удару росії загинуло двоє цивільних людей – молода лікарка та дідусь маленької пацієнтки. Щонайменше 34 людини, серед яких 9 дітей, були травмовані. Загалом під час удару в приміщенні лікарні перебували понад 600 дітей.

Руйнувань зазнали приміщення лікарні. Було знищено цінне медичне обладнання, вкрай необхідне для лікування дітей.

На місці події правоохоронці виявили залишки ворожої ракети з маркуванням, яке свідчить, що вона була виготовлена на базі російського КБ «Радуга» у другому кварталі 2024 року.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки України повідомили Кобилашу про заочну підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб.

«Кобилаш наразі є підозрюваним у вчиненні й інших воєнних злочинів в Україні. Зокрема, під його керівництвом здійснювалися обстріли цивільної енергетичної інфраструктури у 2022-2023 роках. У березні 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Кобилаша якраз за ці воєнні злочини», -

наголосив представник СБУ Наумюк.

Довідково: 59-річний уродженець Одеси, російський воєначальник генерал-лейтенант Сергій Кобилаш на час удару по українській лікарні обіймав посаду командувача дальньої авіації Військово-повітряних сил Повітряно-космічних сил росії, 24 липня 2024 року був підвищений на посаді та призначений командувачем Військово-повітряних сил рф.

Оскільки зловмисник перебуває на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави, зазначають в СБУ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинянина, підозрюваного у вбивстві брата, взяли під варту.

Реклама Google

Telegram Channel