Курси НБУ $ 41.32 € 45.80
Від зворушливої розповіді про Героїв-волинян заплакала старшокласниця

Валентина Маціюк: «На Алею слави потрібно приходити за любов’ю до України і ненавистю до ворогів».

Фото з архіву Галичанської гімназії.

Від зворушливої розповіді про Героїв-волинян заплакала старшокласниця

У перший день навчального року Алея слави в селищі Мар’янівка Луцького району, освячена 29 серпня в День пам’яті захисників, зустріла юнь із Галичанської гімназії скорботною тишею та світлими поглядами 33-х Героїв, душі яких-уже на Святих Небесах, а мрії так і залишилися нездійсненними на землі. Мабуть, уздрівши з висоти Небесного Раю стільки дітей біля своїх портретів, ці воїни Світла заусміхалися від вдячності, що їх пам’ятають не лише їхні сім’ї, родини та друзі…

Як і кожного року, вчителі та гімназисти готували урочистість знаковою для першокласників та випускників, незабутньою – для всієї шкільної родини. Змістовною вдалася традиційна лінійка, перший урок із переглядом фільму «Діалоги про війну», де кожне слово було сповнене вдячністю ЗСУ. 

– Однак тривожило відчуття, що в цій зустрічі з черговим Днем знань не вистачало події неймовірно важливої, сокровенної. Продовжити день на нововідкритій Алеї слави – то була ідея класної керівниці семикласників Тетяни Пашківської. Разом із колегою Олександром Холонівцем ми вирішили, що цього року туди поїдуть і його восьмикласники. Допомогти зі супроводом у поїздці зголосилися батьки Юрій Фещук, Володимир Лаць, Олексій Мельничук, а ознайомити дітей і дорослих з долею кожного загиблого чи померлого воїна ми попросили волонтерку Валентину Маціюк, – розповіла директорка Галичанської гімназії Мар’янівської селищної ради Тетяна Фещук про народження гімназійної традиції, що варта поваги й наслідування.

 

 – Я була вражена, що кожен із цього допитливого товариства впізнавав обличчя загиблих, згадував їх із публікацій в соціальних мережах, статей у газеті «Волинь»…     

…Зупинялися біля кожної самобутньої стели з обличчями мужніх земляків. Чи не з усіма ними пані Валентина спілкувалася особисто, наближаючись із гуманітарними вантажами якнайближче до пекельного «нуля». З кимось із Героїв так і не встигла побачитися, когось допомогла рідним відшукати в моргах, а решту з односельцями зустрічала в сльозах на батьківщині – в домовинах. Кожному з них ця волонтерка, дружина і ненька військовослужбовців як данину вдячності дарує віршовану Посвяту. Пише серцем: сильно, як Воїн, і ніжно, як Мама. Рядки, від сили й печалі яких на Алеї слави семикласниця Уляна Андрощук розплакалася.  

– Я була вражена, що кожен із цього допитливого товариства впізнавав обличчя загиблих, згадував їх із публікацій в соціальних мережах, статей у газеті «Волинь»… Коли ж зупинилися біля світлини 40-річного Юрія Шлапчука з Галичан, то мої юні друзі навперебій узялися розповідати мені про свого односельчанина, – розповіла Валентина Маціюк.

Під час однієї з волонтерських поїздок випускник Галичанської школи, нині 26-річний воїн 100-ї ОМБР Олександр Лагановський, подарував волонтерці бойовий прапор, а вона передала це знамено його рідній школі в перший день нового навчального року. А ще біля кожного портрета гімназисти ставили у вази квіти зі своїх домашніх клумб. Їх Героям оберемками передав кожен клас. Цю мить хтось описав зворушливою строфою:

Красиві квіти галичанської землі
Ми дарували вам, шановні вчителі,
А погляди дивилися у Небо,
І знали, кому дякувати треба.

P.S. Минулого четверга на Алеї слави відбулася панахида за загиблими Тарасом Грицюком і Олегом Бартошуком. За словами священнослужителя Віталія Куця, такі поминальні молитви звершуватимуть у день смерті кожного захисника. Прийти на панахиду, привести з собою з дому дітей, учнів шкіл – це вже справа честі!

За бойовий прапор гімназисти адресують вдячність на передову, через газету «Волинь», випускнику Галичанської школи Олександрові Лагановському.
За бойовий прапор гімназисти адресують вдячність на передову, через газету «Волинь», випускнику Галичанської школи Олександрові Лагановському. 

 

 

 

Читайте також: «На Волині відбуласяі історико-краєзнавча конференція за участю священника, науковців та музейників (Фото)».

Реклама Google
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel