Курси НБУ $ 41.19 € 45.49
Через часте звучання російської в Івано-Франківську планують запровадити мовну інспекцію

Інспектори будуть популяризувати мовні курси та "толерантно робити зауваження".

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

Через часте звучання російської в Івано-Франківську планують запровадити мовну інспекцію

В Івано-Франківську можуть з'явитися мовні інспектори – вони стежитимуть за тим, щоб українська мова залишалася основною у місті

Міський голова Руслан Марцінків каже, що останнім часом у Франківську частіше можна почути російську мову – через це вирішили створити мовну інспекцію.

Про це пише Українська правда. 

«У мене був у гостях Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Ми говорили багато про популяризацію української мови, соціальну рекламу та інші заходи, які місто планує здійснювати, щоб популяризувати українську мову», – зазначив Марцінків.

Наразі 50 містян висловили бажання долучитися до мовної інспекції.

Громадські інспектори програми підтримки української мови в Івано-Франківську не каратимуть за вживання російською на вулицях та у закладах міста. Їхнім основним завданням буде популяризація державної та громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

Очільник міста пояснив, що впровадження мовних іспекцій – громадська ініціатива. Тому містяни, які висловлять бажання долучитися до неї, не матимуть особливих повноважень, а діятимуть у межах чинного законодавства.

Як і пересічні українці, вони слідкуватимуть за виконанням вимог закону щодо вживання української в публічному просторі та під час надання послуг. Вони зможуть звертатися до працівників поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції.

За словами очільника міста, інспектори також будуть популяризувати мовні курси та «толерантно робити зауваження» особам, які розмовлятимуть російською.

«Будуть казати: «Ми просимо вас вживати державну мову, якщо вам важко говорити українською, то можете пройти курси, аби вам було легше нею спілкуватися». Хоча дуже дивно звучить в Україні навчати українців української, але, на жаль, наразі такі обставини.

Інспекторам буде проведено відповідні навчання, яке зараз розробляють», – додав Руслан Марцінків.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Волинській обласній філармонії відкрили мистецький дворик просто неба (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel