Курси НБУ $ 41.27 € 45.46
Волинський військовий та журналіст пропонує замінити слово росія на московія

Чи змінять український правопис?

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

Волинський військовий та журналіст пропонує замінити слово росія на московія

Відповідну петицію Богдан Пташник зареєстрував на сайті Кабміну

Як зазначив автор петиції – в українській мові назви практично усіх країн світу не відповідають ні за усним звучанням, ні в письмовому, в т.ч. і офіційному вигляді самоназвам цих держав і народів.

Ми вживаємо слова: - Німеччина, а не Дойчланд. - Австрія, а не Остерайх. - Угорщина, а не Мадьарорсаг. - Фінляндія, а не Суомі. - Данія, а не Данемарк. І так далі, пише на своїй фейсбук-сторінці Богдан Пташник.

«З якого переляку ми вживаємо слово Росія? Бо в Кремлі так хочуть? Змінимо Український правопис. Підписуємо петицію.

Для тих, хто вважає що це - нічого не змінить. Змінить! Недаремно з таким боєм вдалось зареєструвати хоча б тут. На сайті президента взагалі відхилили. На ФБ пости про це блокуються! Спочатку було слово! Якщо згоден - підписуй!» – звертається до українців захисник. 

У тексті петиції роз'яснюється: «Слово «Росія» є калькою зі старогрецького слова «Ρωσία», тобто Русь, і було штучно поширене як самоназва у ХVIII ст. на народи і територію, які не мали історичного, культурного, географічного споріднення з державою Русь та не були її правонаступниками.

У зв’язку з тим, що назва Московське царство, Московія, Московитія збереглися в українській мові по сьогодні, окрім того, вищеперелічені назви вживалися усіма європейськими державами офіційно і також збереглися, Україна, як правонаступник держави Русь, згідно історичної дійсності, територіального розташування та Конституції України, в т.ч. ст. 20, зобов’язана захищати не лише свою територіальну цілісність, а й історичну спадщину від агресії та будь яких зазіхань з боку Російської Федерації».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинянка отримала подарунок-трофей і Подяку від Князівських воїнів.

Реклама Google

Telegram Channel