Курси НБУ $ 41.32 € 45.80
За скільки продали «ядерний» лист Ейнштейна

Оригінал листа зберігають у бібліотеці та музеї Рузвельта в Гайд-парку, Нью-Йорк.

Фото із сайту violity.com.

За скільки продали «ядерний» лист Ейнштейна

Світовий геній написав цього листа Франкліну Рузвельту 2 серпня 1939 року – за місяць до того, як Третій рейх розпочав Другу світову війну

Лист, яким Ейнштейн попередив Рузвельта про розробку атомної бомби, продали на аукціоні.

Один із найважливіших листів фізика Альберта Ейнштейна, у якому він попередив тодішнього президента США Франкліна Рузвельта про імовірну розробку атомної бомби, продали на аукціоні за 3,9 мільйона доларів.

Про це йдеться на сайті аукціонного дому Christieʼs.

Реклама Google

Ейнштейн написав цього листа Рузвельту 2 серпня 1939 року – за місяць до того, як Третій рейх розпочав Другу світову війну. У ньому фізик попередив 32-го президента США, що Адольф Гітлер хоче створити ядерну бомбу.

Фізик закликав уряд США робити те саме. Після листа Рузвельт сформував комітет – попередник очолюваного Робертом Оппенгеймером «Мангеттенського проєкту», який створив бомби, що скинули на Хіросіму та Нагасакі в Японії. Це поклало кінець Другій світовій війні та розпочало ядерну еру.

В аукціонному домі зазначили, що Ейнштейн надиктував лист німецькою своєму учневі та помічнику Лео Сіларду, який потім переклав його англійською.

Оригінал листа зберігають у бібліотеці та музеї Рузвельта в Гайд-парку, Нью-Йорк. А ось другу версію листа – трохи коротшу – Сілард зберігав протягом усього життя, саме її і продали на аукціоні.

Читайте також: Як поліщуки 96 років тому вшановували Шевченка.

Telegram Channel