Курси НБУ $ 41.36 € 46.01
На Волині журналісти заховали квітку, яку ...навіть нюхати не варто

Нешкідливі на вигляд жовті квіточки містять потужні токсичні речовини, які при вживанні можуть привести людину до смерті.

Фото із сайту gobotany.nativeplanttrust.org.

На Волині журналісти заховали квітку, яку ...навіть нюхати не варто

Хоча… у народній медицині її листки застосовують від опіків і ран

Сподіваюся, що жодних карт у відповіді на запитання я поки перед вами не розкрив. Тому з чистою совістю нагадую запитання, таємницю якого сьогодні відкриємо перед вами. 

«Гранатобуз із секретом – 9» (Літо-2024)

Сьогодні в гранатобузі ми від вас заховали рослину. Точніше, аж дві. Бо в Україні ці дві «квіточки» однаковою назвою «охрестили». Одну – науковці, іншу – народ. Звісно, латиницею вони пишуться по-різному…

Одну бачили всі (вона – отруйна, хоч і лікувальна водночас), другу – точно не всі, але в  нашій країні вона росте від лісових районів – до лісостепу, степу, і навіть у Криму, поблизу Сімферополя, знаходять. Причому, квіточки і в тої, і в тої – різного кольору. Один – можна побачити на прапорі незалежної України, інший – нагадує знамена часів Козаччини…

А ще назва цих рослин нагадує нам попередження у спорті, одну відому смачну марку, темну пору доби, ранню весну, хворобу, «лють», визначник кислотності грунту і навіть… жабу.

Що за рослини знаходяться у гранатобузі?

Коли людина дуже погано бачить при слабкому освітленні і в темряві, то, кажуть, що вона хворіє на.. курячу сліпоту (гемералопію).

Таку ж назву – «Куряча сліпота звичайна» (Nonea pulla) – має вид трав’янистих рослин родини шорстколисті (Boraginaceae), поширений у центральній і східній Європі, західній Азії.

«Куряча сліпота звичайна» (Nonea pulla). Фото – uk.wikipedia.org.
«Куряча сліпота звичайна» (Nonea pulla). Фото – uk.wikipedia.org.

 В Україні вид зростає на глинистих, вапняково-кам’янистих схилах і по засмічених місцях – у південно-західних і лісових районах, лісостепу і степу. У Криму – рідко (її бордові квіти можна побачити на околицях Сімферополя).

Реклама Google

І хоч наша мова – багата й чудова, у народі ще одну рослину називають «куряча сліпота» – це жовтець (калюжниця, лютик, ранункулюс (Ranunculus repens, у перекладі з латиниці «ранункулюс» означає «жаба»), пекуча трава, подагрова трава).

Фото із сайту gobotany.nativeplanttrust.org.
Нешкідливі на вигляд жовті квіточки містять потужні токсичні речовини, які при вживанні можуть привести людину до смерті. Фото із сайту gobotany.nativeplanttrust.org.

 Нешкідливі на вигляд жовті квіточки містять потужні токсичні речовини, які при вживанні можуть привести людину до смерті. Жовтець також може завдати багато неприємних моментів при звичайному контакті. Сік цієї рослини чинить подразнюючу дію на очі, слизові оболонки й шкірні покриви людини. Навіть нюхати цю квітку не варто. Хоча у народній медицині листки калюжниці застосовують від опіків і ран…

А хто з наших читачів зумів таки віднайти «курячу сліпоту», ви дізнаєтеся уже із фейсбук-сторінки Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а також – на сайті volyn.com.ua.

 

 І хоч ми планували лише 10 турів у нашому літньому конкурсі, бачимо, що треба додати ще один, який і розставить всі крапки над «і» серед лідерів у нашій вікторині. Тим паче, що за вікном – ще вчора було справжнє літо…

Хто з нами грає – той і виграє!
Хто з нами грає – той і виграє! Фото – volyn.com.ua.

 «Гранатобуз із секретом – 11» (Літо-2024)

Друзі, сьогодні ми заховали назву тварини з відомого українського твору, в якому її вживають не в однині. Автор взяв цей символ із давнього вислову – красивого, в якому згадується особливо-привітний «знак». Хоча саме «послання» – не таке й приємне, але дуже достойне…

А виведуть вас на цю тварину відомі пісні. Точніше, уривки з них. Спробуйте об’єднати їх – вийдете на спільний «знак», який і символізує в нашому народі ця тварина. «Не покинь, дай мені сили, бо життя моє чорний кінь з білими крилами десь із неба п’є» (Kozak System), «Вiдпусти, я благаю вiдпусти, бо не можу далi йти я…» («Океан Ельзи»), «Забудь слoва, забудь слова, забудь слова, що принесли образу й біль…» (Василь Зінкевич), «Не залишай мені мене одного на свою, на твою любов» («Океан Ельзи»).

Що за тварина захована у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 19 вересня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 066 133 86 88, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Рекорд» (Ярослава Магучіх, Січеславщина).

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Кріштіану Роналду встановив неймовірний рекорд.

Telegram Channel