Курси НБУ $ 41.32 € 45.80
У Луцьку в музеї презентували картини-документи доби відомого «художника міста»

На картинах зображені історичні куточки міста, краєвиди вулиць, парків, річки Стир, обличчя лучан.

Фото: lutskrada.gov.ua.

У Луцьку в музеї презентували картини-документи доби відомого «художника міста»

Із нагоди Дня міста у Художньому музеї відбулося урочисте відкриття виставки Гаврила Остапенка «Луцьк як натхнення»

Автор робіт – художник-аматор та педагог Гаврило Остапенко – жив і творив у Луцьку у період 1920-1960 років.

Про це інформують у Луцькій міській раді. 

Його пейзажі луцьких вулиць, парків та алей, мистецтвознавці називають документами доби, а самого митця – «художником міста».

Біографія Григорія Остапенка (1892–1971) є типовою для того часу. Народився на Дону у 1892 році. У трирічному віці разом із сім’єю переїхав на Волинь і назавжди залишився її мешканцем. Завершив навчання на курсі імені князя Володимира Великого Одеського товариства образотворчих мистецтв і отримав диплом вчителя малювання.

Брав участь у бойових діях Першої світової війни. Із кінця 1920 років постійно мешкав у Луцьку. Більшу частину свого життя присвятив педагогічній праці. Викладав у студії образотворчого мистецтва, згодом у луцьких школах № 1 та № 3, у педагогічному училищі та педагогічному інституті.

На виставці представлені роботи Гаврила Остапенка з колекції Волинського краєзнавчого музею. Майже тридцять різножанрових творів виконано у техніці олійного живопису. На картинах зображені історичні куточки міста, краєвиди вулиць, парків, річки Стир, обличчя лучан. Усі вони свідчать про велике намагання автора зберегти для нащадків пам’ять про Луцьк 1920-1960 років.

«Переглядаючи його твори, ми наче гортаємо сторінки історії Луцька, – зазначила заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк у вітальному слові. – Ця виставка нагадує нам, яким був Луцьку у минулому, але разом тим дає можливість зрозуміти, як стрімко розвивається і росте наше місто. Тому хочеться, щоб ця подія не пройшла повз увагу лучан. Адже це перший старт заходів з нагоди 939-ї річниці Луцька. Ще однієї річниці нашого міста, яку ми, на жаль, відзначаємо в умовах війни».

Заступник міського голови подякувала працівникам Художнього музею за підготовку виставки, за творчу, гарну та змістовну роботу. Слова вдячності також звучали від директора департаменту культури Луцької міської ради Тетяни Гнатів.

Усіх бажаючих запрошують відвідати Художній музей і ознайомитися з виставкою Гаврила Остапенка «Луцьк як натхнення»!

 
 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку художники-початківці презентували свої роботи історичної тематики.

Реклама Google

Telegram Channel