Курси НБУ $ 41.32 € 45.80
Мандри волинських лелек: орнітологи прослідкували, куди полетіли зимувати окільцьовані птахи

Через передавач, який живиться за допомогою сонячної батареї, орнітологи можуть відстежувати птаха впродовж всього його життя.

Фото: Фейсбук.

Мандри волинських лелек: орнітологи прослідкували, куди полетіли зимувати окільцьовані птахи

Світязь добрався до Африканського континенту, із Лукою у Туреччині втратили зв'язок

В околицях Шацька орнітологи закільцювали двох пташенят білого лелеки та встановили передавачі, які в реальному часі відслідковують місцезнаходження птаха. Лелеченят «охрестили» «Світязем» та «Лукою». 

Про це розповідають на фейсбук-сторінці Західноукраїнське орнітологічне товариство.

«Цей проєкт дасть можливість зрозуміти куди полетять птахи. Через передавач, який живиться за допомогою сонячної батареї, будемо відстежувати птаха впродовж всього його життя. Лелеченята повернуться назад в Україну лише після статевого дозрівання, це близько чотирьох років. Впродовж всього цього часу ми стежитимемо за птахом», -

пояснив орнітолог Андрій Бокотей.

Тож із середини серпня на сторінці ЗУОТ розпочали регулярно інформувати про переміщення волинських лелек. 

9 серпня повідомили, що Лука почав мігрувати та подолав 130 км на південний схід і перебував тоді в околицях села Звиняче на Горохівщині. А Світязь і досі ще знаходився в околицях Шацька.

На 14 серпня Лука уже перетнув кордон з Румунією та рухався вздовж річки Серет. За п’ять днів Лука подолав 490 кілометрів.

14 серпня нарешті «стартував» й інший молодий лелека – Світязь. Він полетів на південний схід, пересік кордон з Польщею через загальнозоологічний заказник «Буг» і зупинився в Добрилувє. 16 серпня, рухаючись на південний захід, Світязь повернувся на Україну в районі Угриніва. 18-19 серпня птах зробив декілька кіл по маршруту Вірлів-Годя-Жабинів-Храбузна, де й перебував протягом двох днів. «Ледащо» Світязь за п’ять днів мандрів подолав лише 180 км і на тепер перебуває на Тернопільщині.

Тим часом Лука 18 серпня зробив коло через Дунай та помандрував Болгарією на південиий захід, а 19 серпня перетнув кордон з Туреччиною та полетів на південний схід Балканським півостровом. Тут Лука рухався узбережжям Мармурового моря на схід, перелетів через Босфор центром Стамбулу і далі рухався вздовж східного узбережжя Мармурового моря. За п’ять днів Лука подолав 770 км.

20 серпня у Туреччині в провінції Афьон-Тарахісар біля містечка Бююктуглюк зв’язок з птахом було втрачено, що швидше за все пов’язано з перебоями сигналу  у цій гірській місцевості. За цей день Лука подолав 230 км.

Світязь протягом 20-22 серпня рухався, не кваплячись, Тернопільщиною. За п’ять днів мандрів Світязь подолав лише 130 км і на далі перебував на Тернопільщині.

З 20 серпня Лука на зв’язок так і не виходив. На жаль є висока ймовірність того, що птах загинув. Серед молодих лелек під час першої міграції смертність може сягати до 90%. 

Світязь 25-26 серпня пересік кордон з Румунією та рухався на південний схід, подолавши за два дні 275 км! 29 серпня Світязь пересік кордон з Болгарією та вийшов на узбережжя Чорного моря і, рухаючись узбережжям, – пересік кордон з Туреччиною.  

За вісім діб Світязь пролетів через Босфорську протоку, пересік «критичну» Туреччину (де орнітологи втратили Луку), вийшовши на узбережжя Середземного моря в районі міста Мерсин, пролетів вздовж Мерсинської затоки до Іскендеруну, перебрався в Сирію, перелетів через Дамаск, обігнувши Ліван зі сходу, пролетів через Ізраїль, південніше Мертвого моря, далі помандрував через пустелю Негев. Відтак, залишив Синайський півострів, пересікши Суецьку затоку в районі Хургади та добрався до Африканського континенту. В районі Луксору птах вийшов на долину Нілу і долетів до Асвану. Загалом Світязь за вісім діб подолав 2850 км!

«Слідкуйте за мандрами Світязя разом із нами!», - запрошують орнітологи приєднуватись до дивовижних пригод волинського птаха. 

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині перевірили якість води і повітря.

Реклама Google

Telegram Channel