Курси НБУ $ 41.32 € 45.80
На Волині відбуласяі історико-краєзнавча конференція за участю священника, науковців та музейників (Фото)

Науковці відвідали городище в селі Перемиль.

Фото: Відкриті джерела.

На Волині відбуласяі історико-краєзнавча конференція за участю священника, науковців та музейників (Фото)

Говорили про Перемильську угоду

 Історико-краєзнавча конференція мала назву «Перемильська угода в історії Волинської та Галицької земель (до 800-ліття літописної згадки)». 

Про це розповідає сайт Волинської єпархії ПЦУ.

У 1224 році волинські князі Данило і Василько Романовичі з одного боку та галицький князь Мстислав Удатний з другого уклали мирний договір, що було важливим для державності. 

Захід на цю тему проходив два дні. Розпочався у Луцьку в стінах музейного простору «Окольний замок». Учасники обговорили обставини, які передували угоді, та чому саме Перемиль став місцем цієї знакової події. «На той час то було велике місто, щось на рівні Володимира. Перемиль був на перетині, по-перше, торгових шляхів, а по-друге, там було відносно спокійно. Адже саме в цей період почалися напади татаро-монголів», – пояснює настоятель собору Святої Трійці в Берестечку Горохівського деканату (Луцький р-н).

Душпастир долучився до конференції, оскільки має історичну освіту, викладає в школі, а ще – дуже цікавиться саме цим періодом історії України. «800 років тому Перемиль був одним із найбільших міст на Волині, тут творилася історія», – поділився протоієрей.

Отець Микола Качмар для учасників конференції провів екскурсію Свято-Троїцьким собором у Берестечку. Цей храм почали будувати ще у 1910 році, він має аж три яруси. «Насамперед вражають масштаби архітектури. Це один із найвищих соборів Волині. Його висота, лише уявіть, 57 метрів», – розповів священник. За його словами, богослужіння у храмі проводять на середньому ярусі. У нижньому 2021-го владика Михаїл освятив престол; цей ярус тепер слугує укриттям. Крім того, там зберігся кам'яний іконостас.

Окрім собору, науковці відвідали городище в селі Перемиль, знане як Панська Гора, національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», костел Святої Трійці, каплицю Святої Теклі, Берестечківський народний історичний музей, пам'ятник Іванові Богуну.

 

 

 

Захід проходив два дні.
 

 

 

 Читайте також: «14 вересня: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

 

 

Telegram Channel