Курси НБУ $ 41.36 € 46.01
 15 вересня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Мирного дня вам, люди!

Фото ілюстративне.

15 вересня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Сьогодні, 15 вересня, День військ радіаційного хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України. Віряни вшановують пам'ять святого великомученика Микити. 935-й день війни в Україні

15 вересня в церковному календарі – день пам’яті святого великомученика Микити. 

Про це розповідає ТСН.

Відомий як Микита Готський — був готським воїном і християнським святим, який жив у IV столітті на берегах Дунаю, в межах сучасної Румунії. Він прийняв християнство і був охрещений готським єпископом Феофілом, учасником I Вселенського Собору.Микита активно проповідував християнство серед своїх одноплемінників, що викликало ненависть язичників. 

Після поразки язичницького правителя Афанаріха, християнська віра почала ширше розповсюджуватися серед готів. Однак Афанаріх знову набрав сили і відновив переслідування християн. Святий Микита був підданий тортурам і спалений живцем 372 року. Його друг, християнин Маріан, знайшов тіло святого, яке залишилося неушкодженим вогнем, і поховав його в Кілікії. Згодом мощі святого Микити були перенесені до Константинополя, а частина їх пізніше потрапила до монастиря Високі Дечани в Сербії.

Що не можна робити 15 вересня:

= Не можна обрізати гілки чи рубати дерева.

= Краще не починати цього дня нові справи.

= Заборонено торгуватися, ходити на ринок.

Народні прикмети і традиції на 15 вересня:

= дивилися, який сьогодні день: ясний день на теплу осінь;

= дощить цього дня — осінь буде сухою;

= низько пливуть хмари — погода погіршиться;

= безвітряна погода до теплої осені;

= вранці іній на траві до швидкого похолодання.

Наші предки цього дня взагалі не думали про роботу. Було прийнято веселитися, спілкуватися з друзями, розважатися, співати пісень, танцювати. А жінки обов'язково займалися улюбленим рукоділлям.

Сьогодні іменини відзначають Андрій, Григорій, Дмитро, Іван, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Микита, Микола, Петро, Людмила, Марія.

Талісманом людини, народженої 15 вересня, є бурштин. Вже давно були доведені антибактеріальні та протизапальні властивості цього каменю. Бурштин, коли торкається тіла, виділяє корисні мінерали, зокрема, йод та бурштинову кислоту.

Читайте також: «32 роки тому згасла Зоря життя автора славня Волині Степана Кривенького (Відео)».

Реклама Google
 

Telegram Channel