Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Уявляю собі фільм про нациста, який розстрілював людей у Бабиному Яру…

Протест через показ фільму «hосіяни на війні» у межах Міжнародного кінофестивалю в Торонто. Канада, 10 вересня 2024 року.

Фото із сайту reuters.com.

Уявляю собі фільм про нациста, який розстрілював людей у Бабиному Яру…

Доведена до максимуму напруги позиція так званих «білих пальт»

На багато речей я продовжую дивитися очима колишнього журналіста. Часом гублю політичну обережність, а інколи навпаки знання законів журналістики допомагає бачити очевидне.

Фільм Анастасії Трофімової «русскіє на войнє» називають антивоєнним. Його показали на Венеційському кінофестивалі і ледь не показали у Канаді, яка фінансувала фільм разом з іншими.
«російські солдати – теж люди», – каже Трофімова. А я уявляю собі фільм про нациста, який розстрілював людей у Бабиному Яру. Він, мабуть, теж вважав себе людиною, мав сім’ю, яку любив. Можливо, навіть критично ставився до Гітлера. І тиснув на курок. Трофімова каже: «Якщо Ви обираєте сторону, ви за війну. Ви за війну або з однієї сторони, або з іншої. А я – за мир».

Реклама Google

І ця позиція нагадує вислови Папи Римського, які ставили на однакові шальки терезів нападника і жертву. Це – позиція Китаю, яка насправді і є позицією, яка виправдовує путіна. Зрештою, це доведена до максимуму напруги позиція так званих «білих пальт», інфантильних спостерігачів, що бояться брати на себе відповідальність за чесну позицію, і тому знецінюють тих, хто її бере.

Я пам’ятаю себе на війні. Придністров’я. Я тоді був першим українським журналістом з відеокамерою, який поїхав туди на зйомки. Я будував свій фільм на трагедії українців з усіх сторін. Українські хлопці – ополченці, які прекрасною українською розповідали мені, що там, за Дністром – румунські фашисти. Кубанські козаки, які запевняли мене, що то у них – не українська мова, а кубанська говірка. Але мої симпатії були на боці молодого молдавського поліцейського з Кишинева з українським прізвищем, який нашою ж українською мовою розповідав мені уже тоді про плани москви відновити імперію і власне бажання жити у європейській сім’ї. 

І якби я не був з різних сторін Дністра, трагедію тієї землі показати не зміг би.

Тому я і поставив свій підпис з іншими колегами за скасування показу фільму Трофімової на фестивалі у Канаді.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, народний депутат України, фракція «Європейська Солідарність».

Читайте також: Є волиняни, в яких життя більш, ніж вдалося (Відео).

Telegram Channel