Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Чому Кучма ніколи не був допитаний у справі Гонгадзе?

«Я грузин, але, якщо треба – віддам життя за Україну», – наголошував Георгій Гонгадзе. І віддав. Таким молодим – лише 31-літнім – він залишився назавжди…

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

Чому Кучма ніколи не був допитаний у справі Гонгадзе?

Не знаю, що зараз на цьому місці в ліску неподалік від Таращі, на Київщині. Колись там був отакий хрест (на фото). Це місце, де генералом МВС Пукачем і двома його підлеглими Костенко і Протасовим було закатовано, обезголовлено й спалено колегу і товариша Георгія Гонгадзе

Ця трійка була засуджена, Пукач сидить на довічному. Замовники убивства не покарані. Експрезидент Кучма ніколи не був по суті допитаний у цій справі і фактично виведений з-під підозри в історії з убивством.

За понад двадцять років він так і не знайшов часу пояснити, що тоді сталося, чому в кабінеті президента неодноразово звучало прізвище журналіста, чому він висловлювався «віддати Гонгадзе чеченцям» і покарати його за публікації, чому співробітники силового відомства, очолюваного тоді найближчим поплічником президента Юрієм Кравченком, здійснили злочин, які в них були мотиви.

Чому Кучма висловлювався «віддати Гонгадзе чеченцям» і покарати його за публікації?

Реклама Google

Ну, і зрештою, він не коментував ні посмертну записку Кравченка (нагадаю, що він за офіційною версією двічі вистрелив собі у голову, угу), ні слова Пукача, що на лаві підсудних мали б сидіти і Кучма з його тодішнім першим помічником Литвином.

Жменька українців боролася кілька років за розслідування цієї справи, більшості суспільства це було пох. Тому ні тоді, ні пізніше цей злочин так і не було розслідувано як належить. А в ці дні Гії уже було б 55 років, але він зник 17 вересня 2000 року.

Вахтанг КІПІАНІ, журналіст, публіцист, письменник, історик грузинського походження.

Читайте також: Про заборону «Калінки-малінки» у Могилянці.

Реклама Google

Telegram Channel