Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Камінь-каширці показали в Пирогово рушники, яким понад 150 років

Ось такі рушники та сувої полотна возили камінь-каширці на фестиваль.

Фото із фейсбук-сторінки Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міськради. \

Камінь-каширці показали в Пирогово рушники, яким понад 150 років

У Національному музеї народної архітектури та побуту України, що на околиці Києва, відбувся фестиваль «Жива культура – живий світ»

Тут були представлені елементи нематеріальної культурної спадщини з різних регіонів України, які вже внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це, зокрема, – традиційні кухня, ремесло, виконавське мистецтво, обряди та звичаї.

Директорка Центру культури  та дозвілля Алла Глущук (у центрі)  й майстрині-ткалі та неабиякі співухи Марія Шевчик і Любов Зубач.
Директорка Центру культури та дозвілля Алла Глущук (у центрі) й майстрині-ткалі та неабиякі співухи Марія Шевчик і Любов Зубач.

  – А ми показали традиційне ткацтво Камінь-Каширської громади, – розповіла директорка Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради Алла Глущук. – У Пирогів повезли рушники, які майстрині виткали минулої зими, і ті, яким уже понад 150 років. І, звичайно, – сувої полотна. У нашій «команді» була ткаля Любов Зубач із села Видерта, яка керує добре знаним не лише на Волині місцевим народним аматорським фольклорним колективом «Криниця», а також – майстриня з села Ворокомле, директорка Будинку культури цього села Марія Шевчик, вона ж – засновниця й багаторічна очільниця аматорського колективу «Горлиця».

Пані Алла тепло відгукнулася про організаторів  фестивалю за чудову можливість наживо поспілкуватися з людьми, які є носіями елементів нематеріальної культурної спадщини з усієї неньки-України.

Маємо велику надію, що в наступному році поїдемо з ткацьким верстатом. Також – із фольклорним колективом.  

 – Із задоволенням слухали мудре слово учасників форуму «Жива спадщина України». Повернулися з чудовими враженнями, емоціями. Маємо велику надію, що в наступному році поїдемо з ткацьким верстатом. Також – із фольклорним колективом.

Довідка «Волині»: Офіційно експозиція музею в Пирогово була відкрита для відвідувачів у 1976 році. 21 липня 2008 року Президент України Віктор Ющенко своїм Указом надав музею статус Національного. На його території зосереджено 277 архітектурних експонатів народного будівництва XVI–XX століть. Садиби з сільськими хатами й господарськими будівлями сформовано з документальною достовірністю та згруповано відповідно до особливостей планування поселень того чи іншого історико-етнографічного регіону. У фондах музею зберігається понад 80 тисяч предметів побуту, творів народного мистецтва, знарядь праці.

Найцікавішими з експонатів обладнано інтер’єри будівель.

Катерина ЗУБЧУК.

Telegram Channel