Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
У Ковелі 4 роки діє реабілітаційне відділення: ставлять на ноги і військових, і цивільних

Для повного відновлення па­цієнтів після хвороб, пере­несених травм та оперативних втручань, важ­ливим є період реабі­літації.

Волинь-нова

У Ковелі 4 роки діє реабілітаційне відділення: ставлять на ноги і військових, і цивільних

Воно розраховане на 35 ліжок

Для повного відновлення па­цієнтів після хвороб, пере­несених травм та оперативних втручань, важ­ливим є період реабі­літації. Він допомагає хворим швидше відновити втрачені функції організму та повернутися до повно­цінного життя. Саме з цією метою у центральній районній лікарні Ковельського МТМО у 2020 році відкрили стаціонарне реабілітаційне відділення, яке очолила Лариса Володимирівна Куролес, лікар фізичної та реабілі­таційної медицини, лікар-фізіотерапевт вищої кате­горії, інформують в Ковельському МТМО.

 

 Важливо розуміти, що реабілітація – це команд­на робота. До складу  мультидисци­плінарної команди  входять фахівці різних спеціальностей, які мають право надавати реабілітаційні послуги. Це фізичні терапевти, ерготерапевти та їх асистенти, терапевт мови та мовлення, пси­холог, медична сестра з реабілітації.

Координує роботу команди саме лікар з фізично-реабілітаційної медицини, який, за оцінкою вище­зазна­чених спеціалістів, і складає програму реабілітації. За потреби, у команду залучають кардіолога, невропатолога, травматолога, терапевта, соціального працівника, протезиста-ортезиста.

Усі ці люди – цілителі за покликом серця. Їхня робота вимагає не лише медичних знань, а й тонкощів психології, аби вміло й ефективно підтримати пацієнта в скрутну хвилину і дати поштовх до відновлення.

Нині основну команду формують лікарі: Лариса Куролес, Марія Хоцевич, Ольга Вдовиченко, Олена Косячова та Ольга Легенька; фізичні та ерготерапевти: Людмила Грибінчик, Сергій Абрамчук, Тетяна Москалюк, Олена Рибчук, Надія Кузьмук, Аліна Грицюк, Юрій Романюк, психолог Ольга Півень та психотерапевт Олег Пінчук.

Стаціонарне  реабілітаційне відділення розраховане на 35 ліжок. Здебільшого тут надають допомогу хворим, які знаходяться в підгострій стадії. Це пацієнти після інсультів, переломів, закри­тих черепно-мозкових травм, після поєднаних травм головного та спинного мозку, пацієнти з ампутаціями. Враховуючи рівень склад­ності, пацієнти мають право на певну кількість реабілі­таційних циклів на рік, які при­значають індиві­ду­ально.

Для реабілітації є як показання, так і проти­показання. Це слід розуміти і довіритись фахівцям.

Від чого залежить успіх реабілітації пацієнта розповідає завідувач від­діле­ння Лариси Куролес.

 Лариса Куролес.
Лариса Куролес.

 – Важливо пояснити хворим, що це – довготривалий процес. Але найголов­ніше – зрозу­міти, що у реабілітації  головним є не лікар, а пацієнт,  для якого основним є мотивація. На цьому етапі ми часто залучаємо психологів, аби допо­могти хворому по­вер­нути бажання якнай­швидше одужати і подолати психо­логічні бар’єри.

Серед труднощів можна виділити гіперопіку рідних, які намагаються допомогти, і роблять все за пацієнта. Тим самим шкодять йому, не даючи змоги відновитися. Наше з ними спільне завдання – спонукати хворого до видужання, до праці над собою. Адже, зазвичай, реальні цілі реабілітації дуже прості і примітивні для здо­рової людини. На­приклад, навчитися самому їсти, обслу­говувати себе у буден­ному житті, їздити на вело­сипеді, а в окремих випадках навіть просто сидіти.

Окрема варто зупинитися на реабілітації війсь­кових. З моменту повно­масштабного вторгнення Ковельське МТМО – один з тих закладів, де опікуються нашими захисниками. У відділення реабілітації вони потрапляють з мінно-вибу­ховими травмами (як наслідок травми спинного чи головного мозку), після вогнепальних, осколкових поранень чи переломів кінцівок, хребта, грудної клітини, політравм та на­слід­ками дегенеративно-дистро­фічних захворювань  хребта. Немало пацієнтів – після ампутації верхніх чи нижніх кінцівок. Всі вони з різних куточків України. Реабілітація проходить ста­ціо­нарно, а її термін зале­жить від стану та діагнозу.

Приємно, що після візиту до нас усі військові задоволені, і на повторну реабілітацію їх повертають саме до нас. Окрема вдячність – пересічним ковельчанам, які ставляться з великим розу­мінням і у разі потреби посту­паються чергою для залучення фахівця саме для військового.

У Ковельському МТМО втілюють найкращі світові практики реабілітації пацієнтів. Завдяки роботи­зованій нейрореабілітації підвищують рівень надання послуг хворим з невро­логічними та ортопедичними патологіями.

У стаціонарному реабілі­таційному відділенні цент­раль­ної районної лікарні з нового  року введена в експлуатацію і є великим помічником нова сучасна система Lunа ЕMG від компанії EGZOTech (Польща). Придбання такого високо­технологічного обладнання є вкрай важливим саме зараз, коли переважна більшість пацієнтів відділення – військовослужбовці.

Luna ЕМG – це багато­функціональний реабіліта­ційний робот-тренажер, який використовується для відновлення рухових функцій верхніх та нижніх кінцівок, покращення нервово-м’я­зової координації, діапазону рухів і м’язової сили.

Якщо коротко, то цей пристрій показує, наскільки той чи інший м’яз включений в роботу. Клінічно слабким пацієнтам робот допомагає виконувати рухи за межами їхніх можливостей і швидше повернути втрачені функції.

Нещодавно з’явився новий прилад VZN R-STEP S1 (Польща) для ранньої вертикалізації з системою тренування нижніх кінцівок. Завдання лікарів – якомога швидше вертикалізувати хворого після інсульту чи черепно-мозкової травми, тож цей апарат є просто знахідкою для відділення. Даний пристрій дозволяє виставляти та коригувати час тренування, швидкість кроку, кут кроку та моніторити основні гемодинамічні показники пацієнта під час сеансу реабілітації.

Допомагає  роботі й телемедицина. Стаціонарне реабілітаційне відділення бере участь у благодійному проєкті, який на період російсько-української війни фінансується меценатами Іспанії. До цього залучені усі фахівці мульти­дисциплі­нарної команди.

Завдяки проєкту можливе встановлення програми на гаджет пацієнта і фахівця. Вона дає можливість навіть дистанційно (за умов не транспортабельності хворого чи неможливості доїзду) виконувати певний комплекс реабілітаційних вправ в домашніх умовах. Це революційний підхід у реабілітації пацієнтів після інсульту, із розсіяним скле­розом, хворобою Паркінсона, Альцгеймера, травмами спинного мозку.

Реабілі­таційна медицина, хоч порівняно і нова галузь в українській медицині, проте її важливість та актуальність важко переоцінити.

На фото: колектив стаціонарного реабілітаційного відділення центральної районної лікарні Ковельського МТМО

Автор – Аліна Романюк.

Реклама Google

Telegram Channel