Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
20 років тому студент одним яйцем повалив Януковича

Доблесні лікарі діагностували в Януковича «черепно-мозкову травму» внаслідок попадання «важким тупим предметом»…

Фотоколаж із сайту suspilne.media.

20 років тому студент одним яйцем повалив Януковича

«Снаряд» влучив йому у груди. Віктор Янукович театрально знепритомнів, був доставлений у лікарню, а зрештою – заявив про отримання «черепно-мозкової травми»

 

 Цій події, яку охрестили «яєчним замахом», – уже 20 років. Саме 24 вересня 2004-го студент-першокурсник Прикарпатського університету Дмитро Романюк напав на тоді ще прем’єр-міністра під час його президентської виборчої кампанії в Івано-Франківську. Замах на Віктора Януковича відбувся на знак студентського протесту: учнів вишу змусили прийти на зустріч.

Внаслідок інциденту політик знепритомнів і був госпіталізований, йому нібито діагностували «черепно-мозкову травму» внаслідок попадання «важким тупим предметом».

Нападник Дмитро Романюк згадує цю подію  як «смішний, але примітивний вчинок».
Нападник Дмитро Романюк згадує цю подію як «смішний, але примітивний вчинок».

 Соратники Януковича по «Партії регіонів» заявляли про влучання в нього і «каміння», і «акумуляторів».... 

Міліція намагалася вилучити у журналістів всі записи інциденту, але «5 канал» все одно пустив до ефіру відео з падінням Януковича, де було чітко видно, що в груди прем’єру попало саме яйце. Сцену його падіння також продемонстрували канали «Євроньюс» та російський НТВ, що суттєво вплинуло на рейтинг Януковича як кандидата в президенти. 

Соратники Януковича по «Партії регіонів» заявляли про влучання в нього і «каміння», і «акумуляторів»...

31 жовтня 2004 року відбувся перший тур виборів президента України, за результатами якого Віктор Янукович отримав друге місце – 39,32% проти 39,87% у Віктора Ющенка. Численні порушення виборчого законодавства та прав людини, загальнодержавне фальшування результатів у другому турі виборів призвели до масових протестів у містах Західної України, Києві й низці інших міст і обласних центрів. Це переросло в

Помаранчеву революцію і призвело до поразки Віктора Януковича в президентських виборах 2004-го. Щоправда, у 2010-му, внаслідок чвар «помаранчевих», він таки отримав булаву, відмовився від європейського курсу України на користь москви, що вилилося у Революцію гідності. Після розстрілу Майдану Янукович утік до путіна, а росія напала на Україну…

Порушену проти Дмитра Романюка справу за звинуваченням у хуліганстві, а студенту загрожувало 4 роки тюремного ув’язнення, закрили в грудні 2004 року. Згодом він став викладачем Прикарпатського університету, заступником голови Івано-Франківської ОВА. Сьогодні Романюк обіймає посаду директора з управління взаємовідносинами з органами державної влади АТ «Укрзалізниця» і згадує цю подію як «смішний, але примітивний вчинок».

Василь ПІВЕНЬ.

Читайте також: «На Волині в Горохові відбувся незабутній благодійний музичний бранч (Фоторепортаж)».

Реклама Google

Telegram Channel