Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
Щоб не образити словами «не люблю», скажіть… замовляння Григора Тютюнника

Прочитайте уей твір – суперкласика.

Фотоколаж із сайту audiolessons.nus.org.ua.

Щоб не образити словами «не люблю», скажіть… замовляння Григора Тютюнника

Точніше те, яке використав один із найкращих українських прозаїків у своїй новелі, котра і надихнула автора цих рядків на запитання заключного 11 туру. Він і розставив усі крапки над «і» у визначенні переможця нашої інтелектуальної вікторини

Але перед тим, як оголосити відповідь на завдання, ми спочатку повторюємо його, щоб до нас змогли приєднатися нові учасники. Можливо, таким читачем є саме ви: тому уважно перегляньте запитання, відповідь на нього – і ставайте учасником нашого конкурсу! Тим паче, що сьогодні ми оголошуємо лише завдання №2 нової вікторини, а відповідь на загадку туру №1 ще приймаємо до 1 жовтня.

«Гранатобуз із секретом – 11» (Літо-2024)

Друзі, сьогодні ми заховали назву тварини з відомого українського твору, в якому її вживають не в однині. Автор взяв цей символ із давнього вислову – красивого, в якому згадується особливо-привітний «знак». Хоча саме «послання» – не таке й приємне, але дуже достойне…

А виведуть вас на цю тварину відомі пісні. Точніше, уривки з них. Спробуйте об’єднати їх – вийдете на спільний «знак», який і символізує в нашому народі ця тварина. «Не покинь, дай мені сили, бо життя моє чорний кінь з білими крилами десь із неба п’є» (Kozak System), «Вiдпусти, я благаю вiдпусти, бо не можу далi йти я…» («Океан Ельзи»), «Забудь слoва, забудь слова, забудь слова, що принесли образу й біль…» (Василь Зінкевич), «Не залишай мені мене одного на свою, на твою любов» («Океан Ельзи»).

Що за тварина захована у гранатобузі?

Як відомо, в українського народу існує віра не лише у приворотне зілля, а й у відворотні замовляння. Коли закоханій людині не могли відповісти взаємністю, і хотіли позбавити її від душевних мук, то казали: «Передаю (посилаю) тобі три зозулі з поклоном». 

Цей образ яскраво використав у своїй новелі «Три зозулі з поклоном» Григір Тютюнник: «Соню! Не суди мене гірко. Але я ніколи нікому не казав неправди і зараз не скажу: я чую щодня, що десь тут коло мене ходить

Марфина душа нещасна. Соню, сходи до неї і скажи, що я послав їй, як співав на ярмарках Зінківських бандуристочка сліпий, послав три зозулі з поклоном…».

Таке привітання означало: забудь, покинь, залиш мене, відпусти. Як відомо, зозуля гнізда не мостить, тож людина повинна була зрозуміти, що її кохання – приречене, не матиме відповіді…

Хто з наших читачів зумів-таки відгадати слово «зозуля», ви дізнаєтеся уже із фейсбук-сторінки Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а також – на сайті volyn.com.ua.

 

 Ім’я тріумфатора літньої нашої вікторини оголосимо вже в наступному номері. А перед тим, як запропонувати завдання туру №2, ще раз нагадаю умови цієї газетної забави.

Принцип нашої інтелектуальної вікторини нагадує «чорний ящик» із популярної гри «Що? Де? Коли?». Ви маєте відгадати, що чи кого засекретив Грицько Гарбуз у нашому гранатобузі і надіслати слово-відповідь на номер: 066 133 86 88. За кожну правильну відповідь отримаєте по 1 очку (хто перший надішле відповідь – матиме + 1 бонусний бал).

Хто здобуде найбільше балів протягом 12 турів – той і стане чемпіоном конкурсу «Гранатобуз із секретом».

 «Гранатобуз із секретом – 2» (Осінь-2024)

Сьогодні ми заховали слово, яке означає грізну силу, потужність, патріотизм, поєднує в собі небо, землю і воду, смерть і життя, Європу і Азію… А його назву ви можете «зліпити» за допомогою цих лексем, якщо з першою чи останньою буквою в них проведете певні дії – від заміни на іншу чи просто закреслення, тоді враховуйте наступну: «під», «світ», «Аарон», «набат», «дар».

Що за слово ми заховали у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 7 жовтня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 066 133 86 88, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Рекорд» (Ярослава Магучіх, Січеславщина).

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Національний рекорд України зафіксували у Луцьку (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel