Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Олег Синютка: «Міська влада Львова досі не зробила реальних кроків для відбудови Музею Шухевича»

У ніч з 31 грудня 2023 на 1 січня 2024 року москва знищила музей Головного Командира УПА в Білогорщі, що на околицях Львова.

Фото з фейсбук-сторінки Олега СИНЮТКИ.

Олег Синютка: «Міська влада Львова досі не зробила реальних кроків для відбудови Музею Шухевича»

І проігнорувала банківську гарантію від Порошенка на суму 4 000 000 гривень для відбудови музею

Про це на своїй сторінці у Facebook пише народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка.

«Могили немає, останків немає. Єдине місце, яке поєднувало нас з «живим» Романом Шухевичем – це місце його загибелі, де він прийняв останній бій і де сходи були политі його кров’ю… Його обов’язково треба відновлювати у первісному вигляді», – закликає донька Романа Шухевича – пані Марія Трильовська-Шухевич», – нагадав депутат.

 

 «В ніч з 31 грудня 2023 на 1 січня 2024 року москва знищила музей Головного Командира УПА в Білогорщі, що на околицях Львова. З того часу і аж до сьогодні міська влада не зробила жодних реальних практичних кроків по відбудові», – зауважує Олег Синютка.

 

 Він також констатує, що влада Львова проігнорувала банківську гарантію від Порошенка на суму 4 000 000 гривень для відбудови музею, рішення депутатів від 6 лютого 2024 – на XXI позачерговій сесії Львівської обласної ради «Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича», заяву фракції «Євросолідарності» від 8 лютого 2024 – на сесії Львівської міської ради до Львівського міського голови з вимогою розпочати процедури по відбудові музею, відкритий лист від 27 лютого 2024 від «Фонду Порошенка» до Андрія Садового із закликом не гальмувати відбудову музею Шухевича.

 

 «Можна дуже гарно і довго розповідати львівʼянам про проєкти, конкурси, але всі ці слова розбиваються об руїни колись важливої і відвідуваної памʼятки національного значення», – вважає Синютка.

 

 «Скоро українці будуть відзначати День українського війська і річницю створення УПА, а мер Львова роздавати чергові обіцянки та запевнення… Але згаяних девʼять місяців не повернеш і відкритим залишається лише питання: яким громадським осудом можна спонукати владу відновити місце, де прийняв останній бій Головний Командир УПА – Роман Шухевич», – резюмує Олег Синютка. 

 

 Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові, знищений під час російського обстрілу 1 січня 2024 року, – це колишній підпільний штаб ОУН, де Шухевич переховувався останні роки свого життя і де був убитий радянськими кадебістами у 1950 році. Фонд Порошенка взявся профінансувати відбудову музею, відповідний гарантійний лист передали керівництву установи.

 

 Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою головного командира УПА, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема донькою Романа Шухевича Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад.

Петро Порошенко у день народження Шухевича закликав місцеву владу не тягнути ще пів року і відкрити спецрахунок для фінансування відновлення музею. «Це може зробити Львівська міськрада. Визнати замовником Львівський історичний музей, щоб не було жодних спекуляцій і врешті-решт об’єднатися навколо пам’яті про Романа Шухевича та навколо української історії. Маємо берегти нашу спадщину, а не танцювати на її кістках. Не тягніть, робіть!», – наголосив п’ятий Президент.

Реклама Google

Telegram Channel