Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Для запуску волинської шахти, яку будують 35 років, потрібно 250 млн грн

Коли вже побачимо працюючу «десятку»?

Фото БУГ.

Для запуску волинської шахти, яку будують 35 років, потрібно 250 млн грн

Щоб почати роботу першої лави на шахті №10 «Нововолинська», що у Поромівській громаді, потрібно орієнтовно 250 мільйонів гривень

І коли в копальні почнуть видобувати вугілля, державних коштів вона не потребуватиме.

Про це розповів виконувач обов’язків керівника підприємства «Дирекція по будівництву об’єктів», що утримує шахту, Сергій Сівцов, пише БУГ.

 

 Нардеп Ігор Гузь разом з депутатами облради Андрієм Бокочем, Юрієм Сиротюком, депутатом Нововолинської міськради Валерієм Мнихом відвідав копальню.

Сергій Сівцов розповів, що наразі готові всі документи та проєкт на першу лаву, є частина працівників, залишилась мінімальна робота, щоб почати видобуток. Для цього потрібно 250 млн грн, з яких 100 млн це обладнання, решта — кошти на шість-сім місяців поки буде йти проходка хідника: на заробітну плату, електроенергію, ремонт підйомної машини, підвісної колії та ін.

 

 Будувати шахту розпочали у 1989 році. Зараз готовність об’єкта становить майже 90 %. Виробнича потужність «десятки» становитиме орієнтовно 15 тисяч тонн вугілля щомісяця. Вугілля зольністю до 35 %, яке не потребує збагачення для електростанцій.

На зведення шахти за всі роки витратили 1 млрд 200 млн гривень.

Як зазначив Сівцов, коли почнуть добувати вугілля, шахта не потребуватиме дотацій.

Нині виробничі запаси становлять майже 31 мільйон тонн вугілля, балансові запаси — майже 40 мільйонів тонн. І це наші запаси, під Польщею копати не потрібно.

На підтримання безаварійної роботи шахти на рік уряд виділив понад 100 млн грн, якщо держава ще інвестує в шахту 250 млн, то через шість-сім місяців перше вугілля піде на-гора. Через рік після запуску річний прибуток може бути 220 млн, далі через два-три роки можна буде підготувати другу лаву.

Через війну Україна залишилась без шахт у східному регіоні, тож розпочати роботу нової копальні, яка фактично вже готова, — дуже важливо.

Нардеп Ігор Гузь зазначив, що обовʼязково підніме це питання у Верховній Раді та напише звернення до президента.

Реклама Google

Telegram Channel