Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
Польські картопляні кльоцки

Польські картопляні кльоцки з регіону Сілезія по-місцевому називають «клюски шльонські».

Фото із сайту picantecooking.com.

Польські картопляні кльоцки

Важко придумати щось краще до запеченої птиці, гуляшів та й усіх страв де, в процесі приготування, ми отримуємо багато смачного соусу. Ці кльоцки так добре вбирають соус і та дірочка посередині, призначена саме для соусів

Приготування виглядає простим, але є деякі нюанси, не знаючи яких, таке, начебто просте, приготування стає каторгою для кулінара.

90% успіху залежить від картоплі. Якщо вона занадто крохмалиста, дуже важко замісити однорідне тісто. Якщо – «воскова», з низьким вмістом крохмалю, тісто стане клейкою масою з якої важко щось зліпити.

Картопля, в ідеалі, має бути середньо-крохмалистою. Це можна перевірити таким чином: зваріть очищені її шматочки  у воді до готовності. Якщо занадто швидко розваряться, це – занадто крохмалистий сорт. Якщо не розварюються, але після відціджування легко роздавлюються виделкою, і розпадаються, – це те що вам потрібно! Якщо ж після натискання виделкою, картопля здається досить пружною, – в ній занадто мало крохмалю.

І ще одне важливе правило: картоплю треба пропускати через спеціальний прес або змолоти на м’ясорубці. Ніяких товкачів !!! Це дуже важливо. Якщо в тісті будуть грудки, галушки не матимуть потрібну консистенцію, та й тісто буде важко замісити. І робити це все, для потрібного результату, необхідно тоді, коли картопля дуже гаряча!

Інгредієнти (на 5–6 порцій, час приготування – 1 година)

•  1 кг картоплі, з середнім вмістом крохмалю;
•  2 ст.л. пшеничного борошна;
•  Щедра щіпка солі (навіть якщо ви їсте все без неї, в цьому тісті сіль потрібна! Вона впливає на пружність тіста);
•  1 яйце;
•  Картопляний крохмаль (відміряний пропорційно).

«Клюски шльонські»

Покрокове приготування:

1). Картоплю почистіть, поріжте кубиками і відваріть до готовності у великій кількості підсоленої води.

2). Відцідіть  і відразу пропустіть її через картопляний прес або змеліть на м’ясорубці. Помістіть у велику миску, трохи перемішайте і дайте майже повністю охолонути (хвилин 20–25).

3). Після того, як картопля охолола, примніть її. Розділіть в мисці умовно на 4 частини. Вийміть ¼ частину картоплі набік. Так, щоб вийшла рівна виїмка.

4). У те місце, всипте 2 ст. л. борошна і крохмаль. Крохмалю має бути стільки, щоб він повністю заповнював ту виїмку.

5). Додайте злегка збите 1 яйце, сіль і замісіть однорідне тісто. Місити потрібно досить довго, 5–8 хвилин. Якщо є проблеми з тістом, читайте передмову до рецепта.

6). Візьміть досить великий шматок тіста і сформуйте «ковбаску», 2–3 см в діаметрі. 
Поріжте на шматочки, товщиною 1–1,5 см. Кожен шматочок скачайте в кульку, і пальцем вдавіть середину, формуючи ямку.

7). Виконайте так з рештою тіста.

8). Доведіть до кипіння велику кількість води, посоліть її. Обережно, опустіть частину галушок у воду, перемішайте і варіть 1 хвилину після спливання кльоцків на поверхню.

9). Вийміть галушки на велику тарілку, викладаючи їх в один шар.

Кльоцки після відварювання дуже липкі, але через хвилини дві липкість зникає і вони набувають потрібної консистенції.

Подавайте зразу ж, щедро поливаючи соусом, як гарнір до головної страви, або ж обсмаженими на свинячому смальці зі шкварками та цибулею. А можете, перед подачею, картопляні кльоцки ще й обсмажити до золотистої скоринки. 

Вікторія ПОПІН, picantecooking.com.

Читайте також: «28 вересня: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

Telegram Channel