Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
«Чоловіки здорові, як лосі»: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати

У разі мобілізації пенсіонерів військових та силових структур пенсію їм зберігатимуть.

Фотоколаж із сайту telegraf.com.ua.

«Чоловіки здорові, як лосі»: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати

Це має посилити військо

Кадрові резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна призивати пенсіонерів усіх силових структур. Вони зазвичай виходять на заслужений відпочинок у 45 років або навіть раніше, адже починають кар’єру з курсантської лави, тобто у 17 років, і мають право на пенсію після 25 років вислуги.  Після цього чоловіки, які перебувають у розквіті сил, як правило, влаштовуються на іншу роботу, і чудово доживають до старості, маючи певні пільги.

«На сьогодні жодних проблем із мобілізацією військових пенсіонерів та пенсіонерів силових структур немає. Військові пенсіонери підлягають мобілізації на загальних засадах до досягнення 60-річного віку. А після набуття чинності ухваленого нами закону про мобілізацію пенсіонерів силових структур знімають зі спеціального обліку, вони стають на загальний військовий облік і до 60 років також підлягають мобілізації на загальних підставах», – розповів у коментарі oboz.ua член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. 

Такий підхід – цілком справедливий і необхідний для поліпшення обороноздатності країни.

«Пенсіонери силових структур, як правило, здорові, як лосі. Ну принаймні у 45 років. Перебувають у гарній фізичній формі, мають певні бойові навички, а іноді й унікальні військово-облікові спеціальності. Це – серйозний мобілізаційний резерв, і те, що їх раніше, від початку великої війни, не призивали – це неподобство», – каже в коментарі колишній командир роти батальйону «Айдар» Євген Дикий.

«Те, що їх раніше, від початку великої війни, не призивали – це неподобство».

Станом на перший квартал 2024 року в Україні було близько 217,5 тисячі пенсіонерів військових та силових структур віком до 60 років. 

«Я прослужив 28 років та 9 місяців. Заради пенсії. Після 20 років вислуги до пенсії додається 3% на рік, до 70% максимум. Зараз маю пенсію 14 тисяч грн. Те, що можуть мобілізувати до 60 років, – нормально, адже люди з досвідом. Головне, щоби здоров’я дозволяло», – заявив журналістам 52-річний військовий пенсіонер Сергій Феденко. 

У разі мобілізації пенсіонерів військових та силових структур пенсію їм зберігатимуть. 

У військкоматах ідею призову досвідчених та навчених військової справи пенсіонерів сприймають з ентузіазмом.

«Ставлюся повністю позитивно. Якщо здоров’я дозволяє – чому ні? Держава їх навчала, вкладала гроші. Цивільні ровесники можуть служити до 60 років, а силовики що – не люди?» – ставить у розмові з oboz.ua риторичне питання Вадим, співробітник одного з обласних ТЦК та СП.

Реклама Google

Telegram Channel