Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
На Волині проаналізували стан онкозахворюваності

На засіданні говорили найперше про ранню діагностику злоякісних новоутворень.

Фото: Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

На Волині проаналізували стан онкозахворюваності

На днях відбулося чергове засідання колегії Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації, на якому говорили про ранню діагностику злоякісних новоутворень. У ньому взяли участь заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, начальник Управління Юрій Легкодух, Головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко, а також члени колегії й керівники закладів охорони здоров’я

Стан онкозахворюваності в області проаналізувала керівник групи експертів управління охорони здоров’я за напрямком «онкологія» Людмила Бубенова. Вона повідомила, що збільшилася кількість випадків візуальних і невізуальних форм раку. Серед нозологій найбільша захворюваність - за патологіями молочної та передміхурової залоз, немеланомним раком шкіри, колоректальним та раком легень. Багато випадків виявляють на пізніх стадіях. Тому фахівець наголосила на важливості скринінгових програм і ранньому виявленні онкології.

Про це інформує Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

«Про роль Центру контролю та профілактики хвороб у профілактиці злоякісних новоутворень розповіла Наталія Янко. Одним із пріоритетних напрямків  роботи установи є епіднагляд та профілактика неінфекційних захворювань, зокрема онкологічних. Триває співпраця Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб та закладів охорони здоров’я  у питаннях комунікаційно-роз’яснювальної роботи, промоції онкоскринінгу з метою раннього виявлення онкопатології та передракових станів.

Головний державний санітарний лікар Волині звернула увагу на те, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 19% усіх онкологічних захворювань спричинено факторами екології. Відповідно до Національної стратегії контролю злоякісних новоутворень, лабораторії Центру проводять дослідження широкого спектру канцерогенних факторів (зокрема,  вмісту солей важких металів, пестицидів, мікотоксинів, хлорорганічних сполук, радіонуклідів) у воді, повітрі, ґрунті, харчових продуктах, будівельних матеріалах.

Особлива увага приділилася радіологічному моніторингу лісової продукції та продуктів місцевого виробництва. Також Наталія Янко наголосила на тому, що серед ключових чинників профілактики онкозахворювань є поведінкові фактори. Тому фахівці Центру спільно з працівниками закладів охорони здоров’я проводять промоцію здорового способу життя, правильного харчування, фізичної активності. Цього року разом із ЦПМСД та громадами організовано  50  заходів у містах і селах, під час яких понад 3,5 тисяч осіб отримали медичні послуги.

Наталія Янко зауважила, що для ширшого  охоплення скринінговими  дослідженнями онкопатології мешканців віддалених населених пунктів можна задіяти пересувну медичну амбулаторію, яка є у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Також учасники заходу заслухали питання щодо важливості дотримання вимог нормативних документів відносно використання антимікробних препаратів. Показник використання антибіотиків як у закладах первинної допомоги, так і в стаціонарах, далекі від цільових. Не кожному госпіталізованому пацієнту перед початком призначення антибактеріального препарату, проводиться своєчасне бактеріологічне дослідження. Тому керівникам ЗОЗ потрібно посилити роботу з цього питання і взяти його під особистий контроль.

А ще було заслухано про активізацію роботи в межах Всеукраїнської кампанії з посилення імунізації проти кашлюка, дифтерії та правця. Особливу увагу кожному закладу необхідно приділити вакцинації дітей від 1 року до 6 років. Серед цієї групи найнижчий відсоток вакцинованих дітей – 54%, при наявності достатньої кількості вакцин АКДП в області», йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Ветерана не випустили за кордон на лікування: треба 5000 «на лапу»».

Реклама Google

 

Telegram Channel