Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
На Волині продовжують боротьбу із зарплатою «у конвертах»

Незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни.

Фото: ілюстративне/facebook.com.

На Волині продовжують боротьбу із зарплатою «у конвертах»

Згідно з оцінками експертів, державний бюджет щороку втрачає близько 100 мільярдів гривень через незадекларовану працю

Це величезні кошти, які могли б бути спрямовані на оборону країни, забезпечення соціальних гарантій для населення, розвиток економіки та підвищення рівня життя громадян. Натомість, ці гроші залишаються в тіні, що ускладнює розвиток держави і послаблює її стійкість у складні часи.

З метою боротьби з цим негативним явищем та підвищення обізнаності громадян про ризики і наслідки незадекларованої праці, Державна служба України з питань праці ініціює масштабну інформаційну кампанію «Виходь на світло!». Ця кампанія покликана донести до роботодавців і працівників важливість дотримання законодавства у сфері трудових відносин.

З 19 серпня до 1 листопада 2024 року в рамках цієї ініціативи інспектори праці здійснюють інформаційні відвідування підприємств у різних галузях, таких як сільське господарство, будівництво, транспорт, торгівля, тимчасове розміщування і організація харчування.

Від початку 2024 року на Волині вже проведено 3171 інформаційних відвідування роботодавців, інформовано про ризики і наслідки незадекларованої праці 13823 особи. За  результатами  проведених інформаційних відвідувань було працевлаштовано 5485 осіб.

Використовуючи не задекларовану працю, недобросовісні роботодавці перекладають всі ризики, пов’язані з виконанням робіт, на працівників, часто не  обізнаних у вимогах трудового законодавства.

Такі роботодавці не забезпечують належний рівень охорони праці на виробництві, наявність і використання засобів індивідуального захисту, проведення інструктажів, медоглядів працівників, що призводить до виникнення нещасних випадків на виробництві. Неоформлені працівники позбавлені соціальних гарантій.

Під час проведення кампанії було  виявлено 19 осіб, які працювали без оформлення трудових відносин та були допущені до роботи. За результатами проведених перевірок було винесено 5 приписів щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками,  складено один протокол про адміністративну відповідальність на  керівника суб’єкта господарювання за ч.3 статті 41  КУпАП.

 
 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Національний рекорд України зафіксували у Луцьку (Фото).

Реклама Google
             

Telegram Channel