Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
Через мобілізацію у Луцьку виникла нестача кадрів

Студентка Аріана Демкова місяць працює на швейному підприємстві у Луцьку.

Фото: suspilne.media.

Через мобілізацію у Луцьку виникла нестача кадрів

Найбільше роботодавці потребують працівників торгівлі та послуг, кваліфікованих робітників з інструментом та працівників найпростіших професій

Заступниця директора Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості Ірина Гурська розповіла про існуючі проблеми.

Про це пише Суспільне.

«Раніше проблема поставала перед працівниками, де знайти хорошу роботу. На сьогодні така проблема постала перед роботодавцями, де знайти кадри і як швидко і якісно укомплектувати свої вакансії», — зазначила посадовиця.

Одне із швейних підприємств, що працює в Луцьку 12 років, має договір з Міноборони та з січня 2024 року шиє військову форму. Через потребу в одязі для захисників замовлення є постійно, але не вистачає швачок.

Зі слів керівника, зараз на підприємстві працюють 60 людей, бракує мінімум 15 працівників.

«Ця проблема почалася на початку війни, коли люди покидали територію України, за кордон виїздили. З того моменту почалась нестача кадрів у легкій промисловості», — говорить керівник швейного підприємства Ельчін Гулієв.

Аби вкладатися у терміни із замовленнями, підприємство бере на роботу і практиканток, і жінок — пенсіонерок з досвідом роботи. Адріані Демковій — 17, вона третьокурсниця технічного коледжу, вчиться на кравця-вишивальника. На підприємстві вже місяць проходить практику.

Одна з найстарших швачок — 70-річна Лариса. Жінка каже: працює, бо має великий досвід роботи.

«Багато працюю, мені ця робота подобається, я вже стаж маю 50 років швачкою. І є потреба, є робота, і можна заробити, той працюємо», — додала жінка.

На підприємстві, за словами керівника Ельчіна Гулієва, офіційне працевлаштування та гнучкий режим роботи. Через нестачу швачок зараз довозять робітниць з Волинської та Рівненської областей.

Як розповів Суспільному приватний підприємець з Луцька Радим Романюк, він не може знайти працівників для власної фірми, яка з 2020 року займається міжнародними перевезеннями, бо має статус ФОПу і не може бронювати своїх працівників від призову на військову службу.

«Коли посилилася мобілізація, коли ввели вже обов'язкову реєстрацію військово-облікових даних, тоді водії почали ставати в дефіциті. Йдуть переважно у ті організації працювати, де є бронь. Для ФОПів зараз законодавством не передбачено бронювання працівників, тому виникає проблема знайти якісь кадри», — говорить Радим Романюк.

Проблема з кадрами і на підприємстві, яке вже 25 років у Луцьку займається виготовленням поліетиленової плівки різних видів. За словами менеджерки-управительки Лариси Абудихіної, на виробництві працює 32 працівників, потреба — у 25% персоналу.

«Так, нам потрібні працівники тут і зараз, які будуть фізично сильними — це чоловіки переважно, — каже Лариса Абудихіна. — Ми визначені як підприємство, критичне важливо для економіки. Тобто, у нас є бронювання для наших працівників. Але знову ж таки — на ринку працівників немає, просто немає».

Як розповів Суспільному виконавчий директор Федерації роботодавців Волині Володимир Кривович, ситуація з кадрами в області — непроста. З його слів, він спостерігає ситуацію, коли навіть між підприємствами йде боротьба за працівників.

За даними Центру зайнятості, на початок вересня 2024 року у Луцькому районі були актуальними 1536 вакансій. Найбільше роботодавці зараз потребують кухарів, барменів, продавців, касирів, бухгалтерів, водіїв, вантажників, прибиральників, слюсарів та двірників.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині продовжують боротьбу із зарплатою «у конвертах».

Реклама Google

Telegram Channel