Курси НБУ $ 41.17 € 45.95
У селі на Волині вшанували пам'ять польських вояків, яких вбили більшовики (Фото)

Цьогоріч спільна українсько-польська акція відбулася на теренах Шаччини вже вдесяте.

Фото: Фейсбук.

У селі на Волині вшанували пам'ять польських вояків, яких вбили більшовики (Фото)

29 вересня в селі Мельники відбувся традиційний міжнародний захід «Дорога до миру», присвячений вшануванню пам’яті вбитих більшовиками польських військовослужбовців

85 років тому, у 1939-му, вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з окупантами – червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії. Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли і поховали на сільському кладовищі.

Про це повідомляють у Шацькій селищній раді. 

Цьогоріч спільна українсько-польська акція відбулася на теренах Шаччини вже вдесяте. До Мельників приїхали Марек Войцеховський, консул генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, Григорій Пустовіт, заступник голови обласної ради, Сергій Самойленко, заступник начальника Ковельської РВА, Володимир Данилюк, голова правління ГО «Форум українських журналістів», громадські діячі, представники 4 відділу Ковельського РТЦК та СП, духовенство та прикордонники обох держав, молодь.

Шацьку громаду на заході представляв Богдан Тимошук, секретар Шацької селищної ради.

«Сьогодні ми вкотре вшановуємо тих, хто 85 років тому боровся зі злом і поклав свої життя на вівтар свободи. Польські військовослужбовці не скорилися більшовикам і були розстріляні. На жаль, історія повторюється – на війні, яка триває в Україні третій рік, від рук російських окупантів гинуть наші мужні бійці. Спільна біда, спільний ворог… Українці і поляки зібралися сьогодні тут, щоб задекларувати: ми продовжуємо нашу боротьбу, захищаючи весь вільний демократичний світ від нелюдів з росії. Дякую нашим друзям із Польщі, які в перші дні війни простягнули нам руку допомоги і продовжують підтримувати зараз. Вічна пам'ять полеглим польським та українським героям», – зазначив під час виступу Богдан Тимошук.

За упокій вбитих більшовиками польських військовослужбовців спільно помолилися священники Шацького деканату ПЦУ та представник римо-католицької церкви. Присутні поклали квіти до пам'ятників загиблим польським воїнам та українським захисникам.

Далі розпочався символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою «Дорога до миру», у якому взяли участь школярі, жителі Мельників, студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки та всі охочі. Переможці отримали від організаторів подарунки.

За ще однією доброю традицією заходу, у місцевому сквері відбулося спільне висаджування дерев.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Випускникам військової кафедри луцького вишу урочисто вручили офіцерські погони.

Реклама Google

Telegram Channel