Курси НБУ $ 41.22 € 45.52
У Музеї волинської ікони – унікальна виставка

Виставка «Молитва за Україну».

Фото Волинська обласна рада.

У Музеї волинської ікони – унікальна виставка

Проєкт об’єднав 23 українських художників із дванадцяти міст України

Винятковий за своєю суттю мистецький проєкт представлений 43-ма творами українських художників, головні образи яких– українська Мадонна та сьогодення, спотворене російськими злочинами. «Ми залучили художників з усієї України – Одеси, Харкова, Києва. Свої роботи вони писали під час війни, під атаками бомб і безпілотників, вони пережили втрати рідних, своїх длмівок. Їхні історії життя наповнені трагедією. Ці люди – зріз нашої країни. В своїх роботах вони зобразили міста, які найбільше постраждали від війни», - розповів автор ідеї та організатор мистецького проєкту, народний художник України Володимир Козюк, інформує обласна рада.

 

 Проєкт об’єднав 23 українських художників із дванадцяти міст України. Це розповідь про звірства і злодіяння, які чинить росія, через трактування образу Божої матері, і демонстрація страждання українців та щоденних руйнувань їхнього життя.

 

 «У музеї Волинської ікони ми бачили різні образи Божої Матері. Це і сувора Божа Матір на картинах Богородиці «Одигітрія», це і любляча, ніжна Матір на іконах Богородиці «Замилування», милосердна – на іконах «Покрови», скорботна – на іконах «Оплакування» та на зображенні розп’яття. Зараз перед нами образ матері, жінки. Образ української Мадонни, Божої Матері втілено на картинах, де зруйновані наші міста, наповнені жалем і болем цілого українського народу», - зазначила директорка музею Тетяна Єлісєєва.

 

 Автори проєкту додають: його мета – показати проблематику та історію України через образ «Української мадонни» в оточенні найважливіших історичних пам’яток тих регіонів, які вона представляє. Це не лише образ Божої Матері, але і кожної української жінки, яка віддала свого сина захищати цілий народ та продовжує вірити в перемогу і Бога.

 

 У презентації експозиції взяли участь перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, представники духовенства та творчої інтелігенції, студенти і школярі.

 

 «Щиро пишаюся тим, що музей Волинської ікони – лише третій зал після Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» та українського Парламенту, де презентують цей проєкт. Ця виставка викликає шалені емоції і вражає. На цих картинах ми бачимо не тільки трагедію і горе, а й оптимізм та прагнення до життя, бо на кожному полотні зображена жінка, яка оберігає майбутнє – свою дитину. Вдячний авторам, меценатам, художникам за цей справді унікальний проєкт, який нікого не залишить байдужим», - зазначив Юрій Поліщук.

 

 Виставка триватиме впродовж місяця. У музеї також можна буде придбати каталог виставки, кошти від продажу якого будуть направлені на допомогу ЗСУ.

 

 

Реклама Google

Telegram Channel