Курси НБУ $ 41.19 € 45.43
«Бусифікацію» чоловіків віком 50−60 років обмежено?

Забирати в армію громадян віком 50+ також негласно забороняють уже деякий час.

Фотоколаж із сайту fakty.com.ua.

«Бусифікацію» чоловіків віком 50−60 років обмежено?

«Дідів» у війську має поменшати

Командування Сухопутних військ ЗСУ видало директиву 116/2/1/21409, яка нібито передбачає мобілізацію чоловіків віком 50−60 років лише за окремим мобілізаційним розпорядженням. Про це заявив нардеп від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко. 

За його словами,  у директиві (вона не підлягає оприлюдненню. – Ред.) від 19 вересня йдеться про мобілізацію чоловіків віком від 25 до 49 років, тобто мобілізація військовозобов’язаних 50−60 років можлива тільки за мобілізаційним розпорядженням. «Окреме мобілізаційне розпорядження означає, що Генштаб видав таке розпорядження щодо конкретного чоловіка. Із зазначенням усіх даних, які треба цьому чоловікові пред’явити», – заявив він.

Нардеп також повідомив, що ця директива зупинила призов обмежено придатних віком від 18 до 25 років і тепер він можливий тільки за письмовою згодою.

Опитані «Фокусом» представники українського командування піддали сумніву дані, озвучені Гончаренком. Згаданої директиви немає у відкритому доступі і пересічному українцю буде важко довести співробітникам ТЦК свою правоту. Спікер Полтавського ТЦК Роман Істомін заявив, що подібні директиви і розпорядження є службовими документами, тому у нього немає повноважень їх коментувати. «Можу тільки порадити звернутися за коментарем до командування Сухопутних військ», – сказав він. Представники командування Сухопутних військ відмовилися відповідати «Фокусу» на запитання щодо «таємної» директиви і попросили надіслати офіційний запит.

Згаданої директиви немає у відкритому доступі, і пересічному українцю буде важко довести співробітникам ТЦК свою правоту.

ЗМІ з посиланням на джерела писали, що далеко не всі ТЦК отримали цю директиву. Є військкомати, які вже отримали документ, але ще не всі співробітники з ним ознайомлені. За словами джерел, негласна заборона на мобілізацію хлопців до 25 років в Україні існує давно. Забирати в армію громадян 50+ також негласно забороняють уже деякий час. «Директива означає, що командування Сухопутних військ (КСВ) наразі наказало не призивати чоловіків до 25 і після 50 років. У будь-який час командування може скасувати її, але якщо це станеться на законодавчому рівні, це вже не буде рішення КСВ, Генштабу або ще когось», – розповіли співрозмовники «Телеграфа».

Полковник запасу, ексспікер Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов заявив, що для заборони мобілізації чоловіків віком від 50 років спочатку потрібно внести зміни в закон. Зараз він передбачає загальний набір в армію чоловіків від 18 до 60 років. На його думку, таємні директиви не можуть змінювати настільки серйозні речі.

Василина СМЕТАНА.

Реклама Google

Telegram Channel