Курси НБУ $ 41.19 € 45.43
Учасник екологічної толоки на Волині: «Озеро Велике Чорне – моя любов із першого погляду»

До екологічної толоки долучилися студенти Шацького лісового коледжу імені В.В. Сулька.

Фото Марини ОРЛОВСЬКОЇ.

Учасник екологічної толоки на Волині: «Озеро Велике Чорне – моя любов із першого погляду»

Учасники осінньої екологічної толоки, яка була ініційована Шацьким національним природним парком і підтримана газетою «Волинь» та Шацькою селищною територіальною громадою, прибирали побережжя й озера Велике Чорне, що поруч із селищем Шацьк. До працівників парку долучилися студенти Шацького лісового коледжу імені В. В. Сулька і просто небайдужі люди, як, зокрема, переселенка з міста Курахового Донецької області Людмила Порфіленко, у якої тут уже є «свої» улюблені місця

 «Якщо для відпочивальників створити умови, то вони не будуть будь-де розкладати вогнище, смітити…»

Збір учасників толоки – рекреаційний пункт Park, що розташований між селом Світязь та селищем Шацьк. Він ще зовсім новенький – був відкритий 20 червня цього року. А створили цю відпочинкову локацію своїми силами працівники Шацького національного природного парку. Тут, неподалік від дороги, – гарно облаштована, комфортна та доглянута територія серед соснового лісу: з доріжками із бруківки та новими альтанками, обладнаним місцем для приготування їжі на вогні, зоною відпочинку, необхідними комунікаціями, дитячим майданчиком, стоянкою. 

Хтось кинув пляшку в ожинник, хтось «забув» забрати з собою обгортку з-під морозива… Але це вже – одиничні випадки.

– Цей пункт призначений для короткотермінового відпочинку тих, хто приїжджає в озерний край, – розповідає начальник відділу рекреації, пропаганди та екологічної освіти Шацького національного природного парку Тарас Юрчук. – Він призначений для комфорту людей, а в кінцевому результаті має послужити охороні довкілля. Адже якщо для відпочивальників створити умови (на території парку є ще два рекреаційні пункти. – Авт.), то вони не розкладатимуть будь-де вогнище, не залишатимуть після  себе сміття. Буде більше таких пунктів – стане менше випадків, коли і місцеві, й приїжджі розводять багаття прямо в лісі. До чого це призводить, особливо спекотної пори, коли біду може спричинити один необачно кинутий сірник, ми добре знаємо. 

І у вересні на водному плесі Великого Чорного можна побачити  запізнілу квіточку.
І у вересні на водному плесі Великого Чорного можна побачити запізнілу квіточку.

 Цього літа запрацювала й екологічна стежка, яку теж облаштували працівники парку. Нею можна пройти від рекреаційного пункту Park в напрямку до Великого Чорного, і з численних стендів почерпнути інформацію про багатий рослинний і тваринний світ Шаччини, про те, яка риба водиться в озерах. А кінцева мета такої просвітницької роботи –сформувати і в дорослих, і, особливо, в дітей бережне ставлення до природи, відчуття того, що від них залежить те, який спадок одержать їхні нащадки. 

Читайте також: Шацьким озерам важче «дихалося», поки не створили національний парк.

«Чисто не там, де прибирають, а де не смітять»

Біля озера Велике Чорне чистоту наводили студенти Шацького лісового коледжу імені В. В. Сулька (кому, як не їм, майбутнім спеціалістам лісової галузі, а відтак – природоохоронцям, долучатися до такої акції?), а також працівники парку. Інспектор охорони природно-заповідного фонду Віктор Саковець, з яким зав’язалася розмова, на запитання з приводу того, в якому стані узбережжя після відпочинкового сезону, говорить:

– Якщо порівнювати, як було колись і як є тепер, то ситуація змінилася в кращу сторону. Принаймні, стихійних смітників на побережжі, серед лісу сьогодні не побачили. Хтось кинув пляшку в ожинник, хтось «забув» забрати з собою обгортку з-під морозива… Але це вже – одиничні випадки. Люди стають свідоміші, розуміють, що це ж для них – краса природи, і її треба берегти. Якщо раніше машиною треба було вивозити різний непотріб після завершення відпочинкового сезону, то тепер сміття значно менше. 

Побережжя озера прибирали працівники Шацького НПП  Микола Дмитрук, Віктор Саковець і Віктор Демчук.
Побережжя озера прибирали працівники Шацького НПП Микола Дмитрук, Віктор Саковець і Віктор Демчук.

 І в цьому відіграє чималу роль освітня робота. Не втрачає своєї актуальності добре відомий вислів: «Чисто не там, де прибирають, а де не смітять».  І, навпаки, фраза: «На наш вік вистачить» – стає неприйнятною.
Велике Чорне шаччани вважають суто своїм озером, бо ж воно – поруч із селищем. І якщо Світязь за відпочинковий сезон може відвідати 150 – 200  тисяч чоловік, то тут такого напливу, звичайно ж, нема. Сюди приходять місцеві мешканці й ті приїжджі, кому до вподоби не лише купання та засмагання, а й прогулянки сосновим лісом, до якого – рукою – подати. Вабить озеро й рибалок, для яких вздовж берега обладнані містки. 

Людмила  Порфіленко:  «Як побачила мальовничі пейзажі, романтичну гойдалку на березі, латаття чи жовті глечики на водному плесі,  то все це мене зачарувало».
Людмила Порфіленко: «Як побачила мальовничі пейзажі, романтичну гойдалку на березі, латаття чи жовті глечики на водному плесі, то все це мене зачарувало».

 А ще тут можна займатися веслуванням. І як підтвердження цього – зустріч із дівчатками-четвертокласницями – Богданою Романюк та Маргаритою Цебух. Власне, – з юними байдарницями. І коли мова зайшла про те, чим подобається озеро Велике Чорне, то Богдана сказала:

 – Воно – близько біля хати. Не треба далеко ходити, тож влітку можна кожен день  купатися, на байдарках кататися (дівчатка займаються в секції байдарників. Авт.).

А ось стосовно того, чи ж дбають люди про чистоту узбережжя, а значить і озера, Богдана, помовчавши якусь мить, сказала, що «не дуже». Хоч, судячи з подальших слів, зовсім байдужих у ставленні до багатства, яке дарує природа, нема. Бо Велике Чорне поціноване ще й завдяки тому, що не лише влітку вабить до себе, а й узимку. Воно, порівняно з іншими озерами Шаччини, – неглибоке (середня глибина – два з половиною метри), з настанням морозів вкривається товстим шаром криги й стає дуже популярним серед молоді та дітвори. Тут, як розповідали мої юні співбесідниці, ставлять ліхтарі, щоб територія освітлювалася, роблять ковзанку, й «сюди можна прийти і безкоштовно (та ще й під музику) покататися».

І переселенка вже встигла відкрити для себе красу озерного краю

Якщо дівчатка, з якими спілкувалася, народилися й ростуть у цьому чарівному куточку Шаччини, то їхнє шанобливе ставлення до озера, котре «так близько біля хати», якоюсь мірою – закономірне. Тим часом воно полюбилося й переселенці – Людмилі Порфіленко, сім’я якої, рятуючись від війни, знайшла тут прихисток. І того дня жінка як свідома природолюбка долучилася до екологічної толоки, на яку ще й запросила через соцмережі інших переселенців, що оселилися у Шацькій громаді.

Начальник відділу рекреації, пропаганди та екологічної освіти Шацького НПП Тарас Юрчук наголосив  на тому, наскільки важлива для охорони довкілля освітня робота.
Начальник відділу рекреації, пропаганди та екологічної освіти Шацького НПП Тарас Юрчук наголосив на тому, наскільки важлива для охорони довкілля освітня робота.

 Сім’я Порфіленків – із міста Курахове Донецької області. Переселенці живуть на Волині, зокрема у селі Положеве, що неподалік Шацька, вже третій рік. Із приводу того, чому саме сюди проліг їхній шлях, пані Людмила розповідала:

– Наші друзі ще у 2014-му приїхали сюди. Вони кликали нас упродовж не одного року до себе в гості. Казали: «Як побачиш Світязь, то закохаєшся в нього – і не схочеться повертатися додому». Але не складалося якось побувати тут. У 2020-му ковід почався зі своїми обмеженнями, то тим більше було не до поїздок. Та й трохи складно: дорога ж – далека, із двома дітьми непросто сісти й поїхати – і матеріально, й фізично. Хоч, звичайно, ми хотіли якось вирушити у таку мандрівку. Повномасштабне вторгнення росії прискорило наші плани. Після 24 лютого друзі зателефонували й сказали, щоб ми швидше виїжджали в безпечніше місце. Й ми до них прибули. 

Реклама Google

Людмила – творча людина, її знають як майстриню, котра створює артподарунки. На екологічну толоку відгукнулася як людина, котра за час проживання на Волині вже встигла відкрити для себе красу озерного краю.

Рекреаційний пункт Park, що розташований між селом Світязь та селищем Шацьк, створений силами працівників Шацького НПП.
Рекреаційний пункт Park, що розташований між селом Світязь та селищем Шацьк, створений силами працівників Шацького НПП.

 – Світязь, звичайно, – дуже гарний, – каже жінка, – але там, особливо у відпочинковий сезон, – надто людно. А мені більше подобається побути наодинці з природою – полюбуватися нею, подумати над своїми новими виробами, які ще тільки народжуються в уяві. Тут мені затишніше. Перш тато (батьки Людмили теж виїхали з Курахового на Волинь. – Авт.) приводив на це озеро, що біля Шацька, свою онуку – мою доньку. Щоразу казав: «Ми йдемо на Чорне». Я ж довго не знала, де то воно. Аж поки з дочкою не пішла сюди. А вже як побачила мальовничі пейзажі, романтичну гойдалку на березі, латаття чи жовті глечики на водному плесі, а ще й – лебедів, байдарки, то все це мене зачарувало. Тож озеро Велике Чорне – моя любов із першого погляду…

Юним веслувальницям Богдані Романюк та Маргариті Цебух до вподоби катання на байдарках.
Юним веслувальницям Богдані Романюк та Маргариті Цебух до вподоби катання на байдарках.

 І до толоки Людмила Порфіленко долучилася, бо хочеться їй, щоб тут було чисто. За словами жінки, її сім’я, коли буває з друзями на природі, то, покидаючи місце відпочинку, все сміття збирає у пакет і вивозить до найближчого контейнера. А то й – додому, якщо по дорозі його не побачать. Побажання переселенки, щоб таких контейнерів було все-таки більше. Адже в рекреаційній зоні люди хочуть поїсти, шашлики, наприклад, посмажити. Хтось не полінується й таки знайде контейнер, щоб викинути туди сміття, яке назбирається, а комусь ліньки цим займатися, то й залишає на узбережжі непривабливі «сліди».  

На побережжі озера стало чистіше.
На побережжі озера стало чистіше.

 …Забігаючи наперед, скажу, що переселенка Людмила Порфіленко, яка мала намір долучитися до екологічної толоки лише біля озера Велике Чорне, поїхала з нами ще й на Пулемецьке, на побережжі якого того дня також наводили чистоту. І, як говорила вона згодом, уже в телефонній розмові, була з цього дуже втішена. Адже завдяки тому, що змогла поспілкуватися з учасниками акції – працівниками парку, лісівниками, котрі є неабиякими знавцями природи, почерпнула багато цікавої інформації й ще більше закохалася в цей озерний край. 

 *«Ця публікація підготовлена у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії. Автори несуть відповідальність за вибір і виклад фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені думки, які не обов’язково належать ЮНЕСКО та жодним чином не зобов’язують Організацію».  

 

 Читайте також: Журналісти «Волині» допомагали прибирати озеро, цілющу воду з якого за Польщі доставляли панянкам у Варшаву.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel