Курси НБУ $ 41.19 € 45.43
На Волині серед осені зацвіли… айва і форзиція

«Красу де таку іще знайдеш? Щоб ніжно-червоним цвіла», – захоплено написала про айву поетеса Тетяна Чорновіл.

Фото Петра КРАВЧУКА.

На Волині серед осені зацвіли… айва і форзиція

Природа в останні роки не перестає дивувати повторним цвітінням дерев та кущів наприкінці літа й восени. Найчастіше повторно зацвітають каштани і акації. А от плодові дерева донедавна зацвітали досить рідко. Їм генетично запрограмовано плодородити тільки раз на рік

 

Однак вторинне цвітіння плодових дерев та кущів в останні роки – не така й рідкість. Через зміну клімату це вже стає «нормальною аномалією», і все частіше повторно зацвітають яблуні та вишні

Не є винятком і нинішній рік. А в нашому садку повторно зацвіли айва та форзиція. Великий гарний кущ айви у нас росте, напевно, вже років тридцять. Але повторно зацвів лише цього року 29 серпня і цвіте досі: то на одних гілочках, то на інших. Звісно, що не так гарно, як весною, але майже на десяти гілочках рясніють гарні червоні квіточки.

«Красу де таку іще знайдеш? Щоб ніжно-червоним цвіла», – захоплено написала про айву поетеса Тетяна Чорновіл.
«Красу де таку іще знайдеш? Щоб ніжно-червоним цвіла», – захоплено написала про айву поетеса Тетяна Чорновіл.

 А повторне цвітіння форзиції у зеленому листі, поряд із гронами винограду, що достигають, я помітив 16 вересня. Цікаво, що цвіте та сама гілка, що й минулого року. Тоді повторне квітування  первоцвіту спостерігали після рекордно теплого  13 вересня 2023 року (Любешівська метеостанція зафіксувала плюс 29,0 градусів).

«Засвітили жовтим світлом, повторюючи сонця вид…» – сказала про цвіт форзиції  авторка Світлана Борщ.
«Засвітили жовтим світлом, повторюючи сонця вид…» – сказала про цвіт форзиції авторка Світлана Борщ.

 Цікаво, як довго триватиме цвітіння цього разу? Адже цей самий кущ у 2011 році зацвів 20 жовтня і квітував неймовірно довго – навіть на Новий рік, Різдво та ще й під снігом на Водохреща!

У жовтні 1473-го року вдруге зацвіли дерева, а 20 листопада знову з'явилися свіжі вишні.

Однак повторне цвітіння не завершується повторною родючістю.  Достовірно відомо з літопису про єдиний такий випадок у вишні. Було це в далекому 1473 році. Літо тоді було винятково посушливим і, очевидно, найпосушливішим у Європі: пересихали ріки, в озерах гинула риба, горіли ліси й болота. Надзвичайно теплою була й осінь. У жовтні 1473-го року вдруге зацвіли дерева, а 20 листопада знову з'явилися свіжі вишні.

Реклама Google

У народі поширено чимало забобонів, пов’язаних із повторним цвітінням дерев. Кажуть, що це – не до добра, іноді й до покійника. І деколи ці прикмети «спрацьовують». Багато хто вірить, що розквітлі другий раз протягом року дерева вказують, що наступний рік буде неврожайним. А спостереження старожилів, що повторне цвітіння дерев може вказувати на затяжну осінь, 2011 року справдилося, як то кажуть, на всі сто процентів. Адже осінь і справді була надто затяжною й посушливою. Хлібороби ніяк не могли дочекатися дощів, щоб посіяти озимину, а посіяна раніше не зійшла зовсім, або – дуже погано на підвищених полях. Таке може повторитися й нинішньої осені.

Петро КРАВЧУК, автор «Книги рекордів природи» та «Книги рекордів Волині».

Читайте також: Учасник екологічної толоки на Волині: «Озеро Велике Чорне – моя любов із першого погляду».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel