Курси НБУ $ 41.19 € 45.43
Виклики війни: у Луцьку священники та психологи радились, як діяти спільно

Практичний семінар ініціювала громадська організація «Елеос-Волинь».

Фото Волинська єпархія.

Виклики війни: у Луцьку священники та психологи радились, як діяти спільно

Як взаємодіяти з військовими та їхніми родинами та як переживати втрати – болючу тему вивчали луцькі психологи і душпастирі

Практичний семінар ініціювала громадська організація «Елеос-Волинь» з благословення митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Захід відбувся в центрі духовно-психологічної підтримки «Ісихія» чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця, що в с. Жидичин Ківерецького деканату.

Про це інформує Волинська єпархія.

Організатори запевняють, ця тема в наших реаліях є надважливою та актуальною. Оскільки усе більше українців потребують психологічної підтримки. Йдеться і про військових, які на фронті, а також тих воїнів, які з передової повертаються у цивільне життя. Найболючіше ж для рідних – переживати втрату.

«Тренінги для духовенства ми провели в рамках проекту»Сила Слова». Оскільки війна ставить перед нами нові виклики, до яких ми маємо бути готові», – поділилася голова ГО «Елеос-Волинь» Наталія Райниш. За словами психологині, саме духовенство часто є людьми «першого контакту» з тими, хто переживає втрату, а також багато сімей, які чекають своїх рідних з війни. «Військові, а такої їхні рідні приходять у храми для зцілення душі, тому розуміння психологічних аспектів можуть допомогти священникам побудувати контакт чи перенаправити людину до спеціаліста», – переконана Наталія Райниш.

 

 Цю думку розділяє і головний військовий капелан єпархії протоієрей Юрій Близнюк. Розповідає, що Церква ніколи не була осторонь таких болючих тем. Однак наразі вони потребують не просто обговорення, а спільного співпережиття та співпереживання. «Людей, які втрачають та тих, у кого рідні зникли безвісти, щодня більшає. Аби полегшити їхній біль – потрібно бути поруч та молитися, щоб віднайти сили жити далі», – розповідає душпастир.

За словами о. Юрія, кожен по-своєму проходить процес горювання. У декого він триває роками, тому доводиться скеровувати людину до психолога чи психотерапевта. «Важливо, аби зі своїм горем вона не лишалася наодинці», – підсумовує військовий священник.

Організатори тренінгу запевняють, що співдіючи, духовенство та спеціалісти ментального здоров’я (психологи, психотерапевти, психіатри) можуть надати комплексну підтримку для тих, хто постраждав від війни.

У семінарі взяло участь більше двадцяти священнослужителів Луцького міського деканату. Такі спільні проєкти психологів та душпастирів планують організовувати і надалі.

Реклама Google

Telegram Channel